Forsythia

Populärnamn: Forsythia
Vetenskapligt namn: Forsythia
Familj: Oleaceae
Typ av växt: Buske

Forsythia blommor

Beskrivning

Forsythian är en av de buskar som blommar tidigast efter vintern och den är ett tydligt vårtecken i de svenska trädgårdarna. Forsythian bjuder på en gigantisk mängd gula blommor. De gröna bladen kommer inte förrän blomningen är över. Om du vill ha en riktigt härdig forsythia kan du välja Forsythia ovata. Den här arten får inte lika många blommor som de populära hybridvarianterna, men den blommar å andra sidan två veckor tidigare än hybriderna.

Storlek:
120-250 cm hög, 150-250 cm bred
Växtzon: I – III (V)

Blomsäsong

Forsythia blommar tidigt på våren.

Forsythia på våren

Jord/läge

Forsythian vill ha väldränerad jord med god genomsläpplighet. Kvarstående vatten har en menlig inverkan på busken. Plantera din forsythia på en plats där en får full sol eftersom minst sex timmar sol per dag är nödvändigt om man vill få riktigt riklig blomning.

Plantering

Nya buskar planteras under hösten så rötterna hinner få en chans att acklimatisera sig. Välj plantor som har minst åtta skott och flera knoppar. Gräv en grop som är 30 cm bredare än rotklumpen och blanda ut jorden med kompost, torv och NPK-gödning. Häll tillbaka ett 15 cm lager av uppblandad jord och placera plantan ovanpå. Den gröna delen av växten ska befinna sig några centimeter ovanför marknivån. Tryck till jorden och vattna ordentligt. Använd täckbark för att skydda växten.

Forsythian kan förökas med vedartade sticklingar på hösten och vintern, samt med örtartade sticklingar på våren. Man kan också använda sig av avläggare.

Forsythia skötsel

När blomningen är över på våren är det dags att beskära forsythian. Det går att beskära tidigt på våren och sent under hösten också, men då missar man en blomning eftersom forsythian blommar på fjolårsskotten.

Övrigt

Forsythia ska inte formbeskäras hårt. För rikligast blomning, låt din forsythia behålla sitt naturliga växtsätt.

Forsythia i frankfurt

Forsythia utanför Frankfurt