Syrenhortensia

Populärnamn: Syrenhortensia
Vetenskapligt namn: Hydrangea paniculata
Familj: Hydrangeaceae

Typ av växt: buske, träd

Beskrivning: Syrenhortensian blommar under hösten och ingår i den grupp växter som brukar kallas höstsyrener. Den är inte en äkta syren, men blommorna påminner om syrenblommor. Det finns olika sorter att välja mellan i handeln som skiljer sig åt bland annat när det gäller blomställningarnas utseende. Ofta börjar blommorna som gräddvita och övergår sedan till någon annan färg. Den populära ’Grandiflora’ får t ex blommor som gradvis skiftar över från vitt till rosarött.

Storlek: 100-300 cm hög, 100-300 cm bred

Växtzon: I-IV (V) Varierar beroende på sort

Blomsäsong: Syrenhortensia blommar under hösten.

Jord/läge: Syrenhortensian behöver lucker och väldränerande jord. Den har inte högra krav på jorden. Bästa växtplatsen är en skyddad del av trädgården där syrenhortensian kan få full sol eller halvskugga.

Plantering: Om rotklumpen är genomvuxen kan man behöva snitta den. (Gör ett 2 cm djupt snitt på 4-5 olika ställen.) Gräv en 40 cm djup grop och blanda upp jorden med kompost och gödsel. Häll tillbaka lite uppblandad jord i gropen och placera rotklumpen så att plantan hamnar lika djupt som den stod i krukan. Fyll gropen med vatten och häll på mer jord tills gropen är full.

Skötsel: En nyplanterad syrenhortensia behöver vattnas under torra veckor. Det kan ta tid innan en nyplanterad syrenhortensia börjar växa till sig. På våren kan en syrenhortensia till och med verka död, men det är ytterst sällan sant. Tillför lite gödsel och vänta på att det blir sommar. Vintertid är det bra att borsta bort snö från grenarna eftersom de annars riskerar att knäckas av tyngden.

Övrigt: Syrenhortensian har inte särskilt tålig bark så man måste vara försiktig när man arbetar nära den så att man inte råkar skada barken. En barkskada kan utnyttjas av olika opportunistiska parasiter, t ex svampar.