Liguster

Populärnamn: Liguster
Vetenskapligt namn: Ligustrum vulgare
Familj: Oleaceae

Typ av växt: Buske

Beskrivning: Ligustern populär både som häck och solitär, och växten går utmärkt att formklippa. Man kan t ex forma den till klot eller skapa lummiga portaler. (Förvänta dig inte att klippt liguster ska blomma rikligt.) Ligustern växer sig tät med djupgröna blanka blad. Den vanliga ligustern (Ligustrum vulgare) tappar sina blad under senhösten, men det finns varianter som behåller sina blad betydligt längre. Städsegröna ligustrar finns dock inte. Om man vill ha en variant som har gröna blad en bit in på vintern kan man t ex välja den klassiska ’Atrovirens’ eller den danska ’Liga’. För dig som bor i zon IV är det säkrast att välja ’Lodense’.

Storlek: 100-400 cm hög, 50-100 cm bred

Växtzon: I-IV (varierar mellan de olika arterna och sorterna)

Blomsäsong: juni

Jord/läge: Ligustern är inte särskilt krävande men den behöver få väldränerad jord som varken är blöt eller kompakt. Allt från full sol till skugga fungerar bra.

Plantering: Plantan bör sättas i vattenfylld hink innan planteringen och placeras i skuggan. Gräva ut en grop och sätt ned plantan. Fyll på med planteringsjord och vattna ordentligt. Tryck till och försäkra dig om att plantan står stabilt innan du vattnar ytterligare en gång.

Skötsel: Nyetablerade växter behöver mycket vatten under de första åren så man bör vattna ordentligt från försommaren och framåt. Om du vill skynda på tillväxttakten kan du tillsätta gödsel. Väletablerade häckar som redan är stora behöver inte någon gödsel. I mitten av juni är det lagom att jämna till ligusterhäcken, men den riktiga beskärningen bör man spara till senvintern.

Övrigt: Om man vill använda liguster som häck kan man köpa de små ligusterplantor som brukar vara billigare än de stora. Små plantor planteras tätare än stora plantor.

Ligusterbär är något giftiga.