Prakttry

Populärnamn: Prakttry
Vetenskapligt namn: Weigela spp.
Familj: Caprifoliaceae

Typ av växt: Buske

Beskrivning: Prakttryn är en rikt blommande växt som tillhör familjen kaprifolväxter. Blommorna är rörformade och kan vara vita, röda eller rosa. Under den mest intensiva blomningsperioden kan det vara svårt att skymta bladverket eftersom prakttryn är så fullständigt översållad av blommor. Arten trädgårdsprakttry (Weigela florida) är en klassiker i de svenska trädgårdarna och har odlats här länge. Den härstammar från Kina och Japan och idag finns det många olika sorter att välja mellan där både blommor och blad kan skilja sig från den ursprungliga arten. Andra exempel på arter som kan odlas i Sverige är vårprakttry (Weigela praecox) som får purpurskära blommor och gulblommigt prakktry (Weigela middendorffiana) som precis som namnet antyder får ljust gula blommor.

Storlek: 40 – 200 cm hög, 150 – 300 cm bred

Växtzon: I-III (IV). Varierar mellan arterna och sorterna.

Blomsäsong: maj – september

Jord/läge: Prakttry behöver väldränerad jord. Full sol under hela dagen rekommenderas, men eftermiddagsskugga kan normalt fungera.

Plantering: Prakttry kan förökas med toppskott. Skär av ett 15 cm långt toppskott från en frisk, väletablerad prakttry. Använd en vass kniv, skär precis under ett bladpar och se till att snittytan blir vinklad. Ta bort bladen från den undre tredjedelen av skottet och sätt skottet i vatten. Skotten kan sedan planteras i en kruka fylld med torvrik jord. Sätt gärna en plastpåse över så det blir riktigt fuktigt. Placera på en varm och ljus plats. När stickligen rotat sig kan den planteras ut i trädgården.

Skötsel: Under torrperioder behöver din prakttry vattnas.

Övrigt: Det finns både höga och låga varianter och prakttry och prakttry kan därför användas både som häck, i perennrabatten och som bak- och förgrundsplantering åt andra arter. Fundera på vad du vill använda din prakttry till och välj sedan ut en lämplig art eller sort.