Sälg

Populärnamn: Sälg
Vetenskapligt namn: Salix
Familj: Salicaceae

Typ av växt: buske, träd

Beskrivning: I släktet Salix hittar vi sälg, vide och pilar. Gemensamt för i stort sätt alla salixarter är att de växer snabbt och är mycket tåliga. Den vanliga sälgen (Salix caprea) kan bli 12 meter hög, men för den som vill ha en lägre sälg finns det numera flera olika varianter av arten att välja på som bra blir 2-3 meter.

Storlek: 20 cm – 12 m hög, 50 cm – 4 m bred

Växtzon: I – VII. Varierar mellan arterna.

Blomsäsong: vår

Jord/läge: De flesta medlemmar av släktet Salix vill ha fuktig jord, men om du vill plantera sälg i torr jord finns det några arter att välja mellan som fungerar bra till och med i torra, soliga slänter. De flesta sälgarter kan stå både i full skog och halvskugga. Det är robusta och kan användas som vindskydd i utsatta läggen.

Plantering: Det är bäst att plantera sälg på våren. Gräv en grop och blanda upp jorden med kompost och planteringsjord. Placera rotklumpen i gropen och se till att den hamnar på samma djup som den stod i krukan. Vattna till gropen är full av vatten. När vattnet sjunkit undan, fyll på med uppblandad jord och vattna igen.

Många arter av sälg kan förökas genom sticklingar. Skär av en ung gren tidigt på våren och stick ned den där du vill ha sälg. Det är viktigt att jorden är fuktig och hålls fuktig
.
Skötsel: Under försommaren är det viktigt att se till att nyplanterad sälg inte torkar ut. Drygt 30 liter vatten per vecka rekommenderas för optimal tillväxt. Under vintern riskerar grenarna att bli missformade och de tyngs ned av snö (särskilt blötsnö) så det är bra att rysta busken efter snöfall. Om man vill beskära sin sälg är det bäst att göra det under sen vinter eller tidig vår.

Övrigt: Korgvide (Salix viminalis) odlas som energiskog eftersom den växer så snabbt.