Vitblommande spirea

Populärnamn: Vitblommande spirea
Vetenskapligt namn: Spirea spp.
Familj: Rosaceae

Typ av växt: Buske

Beskrivning: Släktet Spirea innehåller över 80 olika arter och det finns också hybrider. Om du vill ha en riktigt härdig vitblommande spirea kan du välja björkspirean (Spirea betulifolia) eftersom den klarar sig i zon VIII. Den här spirean är mycket tätväxande och blir ungefär en meter hög.

Storlek: 90-180 cm hög, 90-250 cm bred

Växtzon: I – V (VIII)

Blomsäsong: Normalt maj – juni, men det finns höstblommande arter också

Jord/läge: Den vitblommande spirean trivs i väldränerad trädgårdsjord. Rikligast blomning får man i full sol, men det finns flera sorter att välja mellan som fungerar bra även för halvskuggiga platser i trädgården.

Plantering: Vitblommande spirea kan planteras både på hösten (när busken inträtt i vintervila) och våren (innan den börjat växa). Rotklumpen bör få stå i en hink med vatten innan plantering. Gräv en grop som är dubbelt så bred som klumpen och blanda bottenjorden med kompost. Sprid varsamt ut de yttre rötterna på klumpen och placera klumpen i gropen. Det är viktigt att rothalsen hamnar på samma nivå som markytan. Fyll igen med jord blandad med kompost. Vattna och fyll på med mer jord. Skydda växtplatsen med täckbark, lövkompost eller liknande.

Skötsel: Eftersom vitblommande spirea har ett så ytligt rotsystem hanterar den inte torka väl, så vattning kan bli nödvändigt. Om du har en spirea som blommar på våren kan du beskära den så snart blomningen är över på försommaren. Höstblommande spireor beskärs på våren. Om man har en ful spirea kan man fräscha upp den genom att beskära den ordentligt. Skär av grenarna nere vid marknivå så kommer det nya friska skott nästa vår. Den vitblommande spirean mår bra av att få ett tillskott av organsikt material under våren, t ex lövkompost.

Övrigt: På våren kan man ha blommande spirea som snittblommor i vas inomhus.