Järnek

Populärnamn: Järnek
Vetenskapligt namn: Ilex aquifolium
Familj: Aquifoliaceae

Typ av växt: Buske (kan bli 20 meter hög)

Beskrivning: Järneken hålls inte primärt för sina små vita doftande blommor utan för sina vackra gröna blad och dekorativa bär. Om man vill ordna ett städsegrönt vindskydd i trädgården är ’Elegantissima’ och ’J.C. Van Tol’ två utmärkta val eftersom de blir mycket täta och kompakta. Det är vanligt att järnekar bara får blommor av ena könet, så om man vill försäkra sig om bär behöver man plantera järnekar av olika kön. Bären utvecklas på fjolårets ved under vintern. Järnekens blad är glänsande och vågiga, och hos många sorter är de dessutom taggiga. De flesta sorters järnek har helgröna blad, men det finns även många brokbladiga sorter att köpa i handeln såsom ’Silver Queen’ och ’Silver King’.

Järneken är en mycket långsamt växande buske men om den får tid på sig kan den bli upp till 20 meter hög.

Storlek: 10-20 m hög, 5-6 m bred

Växtzon: I – II

Blomsäsong: maj

Jord/läge: Järnek växer bäst när de får näringsrik, mullhaltig jord som är en smula sur. Jorden får heller inte torka ut alltför fort. Både full sol och halvskugga fungerar bra, men full sol brukar leda till tätare buske och fler bär. Sorter som har brokiga blad blir också finast om de får full sol.

Plantering: Järnek planteras på våren innan den börjat växa. Gräv en grop dubbelt så bred som jordklumpen. Förbättra jorden med en rejäl mängd kompost. Lucka upp klumpens utsida och sätt ned den så att överdelen hamnar i nivå med markytan. Fyll igen gropen med jord och kompost. Vattna rejält med varsamt och försäkra dig om att plantan står stabilt. Skydda din järnek med ett lager kompost eller täckbark.

Skötsel: Kompost eller täckbark kan läggs ut kring plantan för att minska avdunstningen från jorden och hålla rötterna svala. För att skydda mot mineralflugas larver kan man behöva bespruta järneken under våren. Under sommaren är det viktigt att vattna nyplanterade järnekar ordentligt, medan etablerade exemplar bara behöver vattnas efter en längre tids torka.

Övrigt: I Storbritannien används järneken till traditionella juldekorationer.