Blommande prydnadskörsbär

Populärnamn: Blommande prydnadskörsbär
Vetenskapligt namn: Prunus spp.
Familj: Rosaceae

Typ av växt: Träd, Buske

Beskrivning: Blommande prydnadskörsbär bjuder på ett överflöd av rosa eller vita blommor under den svenska våren eller försommaren. Om du vill ha en variant som blommor redan i mars och april kan du t ex välja vinterkörsbäret Prunus subhirtella ’Autumalis’. De japanska prydnadskörsbären är också mycket populära men blommar vanligen senare under våren. Prunus X serrulata ’Kazan’ får t ex dubbla skära blommor i maj. På hösten lyser prydnadskörsbärsträden upp med sina vackra höstfärger. En del arter av blommande prydnadskörsbär sprider dessutom väldoft omkring sig under blomperioden.

Storlek:
1-10 m hög, 1-9 m bred

Växtzon: I – IV

Blomsäsong: vår eller försommar, beroende på art och sort

Jord/läge: Blommande prydnadskörsbär behöver väldränerad och mullrik jord som innehåller en del kalk. De flesta prydnadskörsbär utvecklar den yppigaste blomningen och de vackraste höstfärgerna på växtplatser där de får full sol.

Plantering: Blommande prydnadskörsbär planteras tidigt på våren, innan bladen hunnit spricka ut. Låt rötterna så i en hink med vatten i 12-24 timmar innan plantering. Gräv en grop som är dubbelt så bred som rotsystemet. Blanda ut jorden med kompost och häll tillbaka en del av blandningen i hålet så att du kan bygga en kulle. Placera plantan ovanpå kullen och sprid ut rötterna över den. Se till att stammens början hamnar i nivå med markytan. Fyll på med mer jord så att trädet står stadigt. Vattna rejält.

Skötsel: Håll extra bra koll på körsbärsträdet under försommaren så att eventuella skadeinsekter upptäcks tidigt. Blommande prydnadskörsbär kan beskäras under sensommar och höst. För att öppna upp kronan för ljus bör man ta bort grenar som korsar varandra, och lågt sittande grenar bör även de tas bort om man vill ha en ren och hög stam. Döda och skadade grenar ska naturligtvis också avlägsnas.

Övrigt: Om man vill kan man ta in körsbärskvistar under vintern och använda som snittblommor. Lägg grenarna i blöt i cirka 12 timmar inomhus innan du sätter dem i vas. Snart kommer vackra körsbärsblommor att slå ut.