Hägg

Populärnamn: Hägg
Vetenskapligt namn: Prunus
Familj: Rosaceae

Typ av växt: buske, träd

Beskrivning: Häggen är ett omistligt inslag i den svenska försommaren och för många är perioden ”mellan hägg och syrén” den absolut bästa på hela året. Häggen får en rik mängd blommor som normalt är vita, men det finns idag varianter som istället blommar i skärt såsom ’Colorata’. Häggen har svart bark och den vanliga häggen utvecklar blåsvarta frukter. (Häggen är släkt med körsbäret och plommonträdet.) Om man vill ha en

Storlek: 2-10 meter hög, 2-6 meter bred

Växtzon: I – III (VIII) Varierar från art till art.

Blomsäsong: maj – juni

Jord/läge: Häggen trivs i fuktig jord och kan med fördel planteras nära dammar och bäckar. Kompakt jord bör luckras upp och förbättras med kompost innan plantering. Häggen blommar rikligare om den får full sol, men halvskugga och skugga fungerar också.

Plantering: Om rötterna i jordklumpen börjar snurra sig är det bäst att varsamt bryta isär den för att öppna upp. Gräv en rymlig grop. Om jorden är kompakt, luckra ordentligt och blanda med kompost. Placera rotklumpen i gropen så att den hamnar på ungefär samma djup som i krukan och fyll upp med vatten. När vattnet sjunkit undan är det dags att fylla på med jord. Se till att häggen står stadigt.

Skötsel: En nyplanterad hägg behöver vattnas minst en gång på vecka under våren och sommaren. Även etablerade häggar uppskattar vattning under perioder av vår- och sommartorka. Häggen blir oftast finast om man avstår från att beskära den. Under sensommaren kan man skära bort grenar som dött eller skadats.

Övrigt: Ett häggträd med bara en stam kan behöva stödjas med stör om man vill ha det riktigt rakt.

Att klippa av de underbart doftande häggblommorna och ta in dem är sällan en bra idé eftersom de brukar lukta konstigt inomhus.