’Golden Showers’ ros

Populärnamn: ’Golden Showers’
Vetenskapligt namn: Rosa
Familj: Rosaceae

Typ av växt: Ros (klätterros)

Beskrivning: ’Golden Showers’ får mycket långa grenar och odlas därför vanligen mot spaljé. Man kan även forma grenarna till en buske, men den brukar behöva stöd i någon form. ’Golden Showers’ dök upp på marknaden under 1950-talet och är fortfarande mycket populära bland de som gillar gula rosor. Blommorna är halvfyllda och knopparna spetsiga. ’Golden Showers’ rosor doftar friskt men inte särskilt kraftigt. Bladen är blanka och grönfärgade med drag av brons.

Storlek: ’Golden Showers’ kan bli över två meter hög och en meter bred.

Växtzon: I – IV

Blomsäsong: ’Golden Showers’ blommar hela sommaren.

Jord/läge: ’Golden Showers’ behöver lucker jord så att rötterna kan få luft. Jorden måste även vara näringsrik och väldränerad. Plantera din ’Golden Showers’ på en plats där den får full sol, annars blir blomningen inte så rikligt.

Plantering: Att föröka en etablerad ’Golden Showers’ är förhållandevis enkelt. Böj under sommaren ned en lång, flexibel gren till marken och gräv ut ett grunt hål under den del som når markytan. Häll torvmull i hålet och vattna ordenligt. Håll fast grenen ovanpå torvmullen och täck över med ännu mer torvmull. Lägg en sten ovanpå för att hålla kvar grenen i position. Vattna ytterligare en gång. Så småningom kommer den grendel som befinner sig under torvmullen utveckla rötter. När rötterna är tillräckligt stora kan man klippa loss grenen och har då en helt ny planta som kan planteras på önskad plats i trädgården.

Skötsel: Ta bort vintertäckningen och beskär på våren. Gödsla en gång på våren, och en gång till på sommaren om växten verkar lida av näringsbrist. Blomningen blir rikligare om man kontinuerligt plockar bort utblommade rosor. På hösten är det säkrast att täcka in ’Golden Showers’ så den inte skadas av kylan. Vänta tills bladen släppts och täck in hela busken med halm. Man kan även hänga säckväv eller granris över hela spaljén.

Beskäring: ’Golden Showers’ beskärs under våren vid samma tid som björkens blad slår ut. Ta bort alla grenar som är döda eller skadade. Om du har en gammal buske kan det vara bra att ta bort någon eller några av de grövsta grenarna också.

Övrigt: ’Golden Showers’ brukar inte få mjöldagg, däremot kan svartfläckssjuka bli ett problem så man bör alltid kratta bort alla fällda blad under hösten.