Äppelros

Populärnamn: Äppelros
Vetenskapligt namn: Rosa rubiginosa (syn. Rosa eglanteria)
Familj: Rosaceae

Typ av växt: Vildros

Beskrivning: Äppelrosen är en väldoftande vildros. I södra delarna av Sverige är det vanligt att man hittar den växandes fritt i naturen. Många olika sorters äppelros har tagits fram, men tyvärr har många gått förlorade under 1900-talet eftersom de blivit utkonkurrerade av mer moderna och förädlade rosor. De riktigt gamla sorterna togs fram av Lord Penzance och hos dem doftar både blommor och blad, precis som hos den vilda varianten. Hos modernare varianter är bladen ofta doftlösa, t ex hos ’Fritz Nobis’ som får halvfyllda blommor och hos ’Goldbusch’ som kan blomma två gånger varje sommar istället för bara en.

Storlek: 150 cm – 250 cm hög, 100 – 200 cm bred

Växtzon: I – V

Blomsäsong: juni – juli

Jord/läge: Äppelrosen har inte särskilt höga krav men jorden bör vara väldränerad. Den blommar både i full sol och halvskugga. Kan planteras bland buskar och träd utan problem.

Plantering: Det finns både barrotade och krukodlade exemplar i handeln. Låt stå i en hink med vatten 12 timmar innan plantering. Ta bort eventuella blad och nypon. Gräv en grop som har ungefär samma form som rotsystemet. Tillred en jordblandning bestående av kompostjord, planteringsjord och benmjöl. Häll en del av jordblandningen i hålet och placera plantan ovanpå. Sprid varsamt ut rosens rötter. Fyll på med lite mer jordblandning och tryck till. Punkten där rosens rot möter de gröna delarna ska hamna ungefär en decimeter under marknivån. Fyll igen gropen med jord och vattna.

Skötsel: Äppelrosen är en lättodlad ros som inte kräver mycket ompyssling. Under försommaren gödslar man med benmjöl. Under vintern är det bra att borsta bort snö från grenarna så de inte skadas av tyngden.

Beskäring: Unga skott doftar mer än äldre skott, så det kan vara idé att skära ned sin äppelros något varje vår.

Övrigt: Låt de utblommade blommorna sitta kvar så utvecklas de till nypon. Nyponen är vackra och fungerar också som mat åt fåglar och andra djur.