Miniatyrrosor

Populärnamn: Miniatyrrosor
Vetenskapligt namn: Rosa
Familj: Rosaceae

Typ av växt: Ros (miniatyrrosor)

Beskrivning: Miniatyrrosorna har tagits fram för att passa bra i kruka och blir därför varken särskilt höga eller breda. Om man vill hålla en normal ros i kruka behöver man vanligen använda en riktigt stor kruka för att växten ska utvecklas på ett bra sätt, men så är inte fallet med miniatyrrosorna. Det finns många olika sorter att välja mellan i en lång rad olika färger, nyanser och blomformer.

Storlek: Miniatyrrosor blir bara 20-50 cm höga och 20-40 cm breda.

Växtzon: I – II

Blomsäsong: Miniatyrrosor blommar under hela sommaren.

Jord/läge: Miniatyrrosor mår bäst i näringsrik jord som dränerar väl. Miniatyrrosor går att plantera i trädgården om man blandar ut den vanliga trädgårdsjorden med kompostjord eller torvjord. Rikligast blomning får man på en växtplats där miniatyrrosorna får minst sex timmars full sol varje dag.

Plantering: Miniatyrrosor odlas normalt i krukor, men det går även att plantera ut dem i trädgården. Miniatyrrosor som odlas i kruka bör planteras om varje vår. Skaka loss jorden från rotklumpen och klipp av de tunna (ej vedartade) rötterna så att bara 2/3 av längden återstår. Täck krukans botten med lecakulor och fyll på med planteringsjord. Placera plantan ovanpå jorden och sprid varsamt ut rötterna. Justera med jord så att rosen hamnar på samma djup som den är van vid från sina förra kruka. Fyll krukan med jord och tryck till. Vattna ordentligt, gärna upprepade gånger.

Skötsel: Gödsla regelbundet under sommaren. Utplanterade miniatyrrosor kan få långtidsverkande gödsel medan exemplar som växer i kruka mår bra av flytande blomsternäring i samband med vattning. Om man kontinuerligt plockar bort utblommade rosor blir blomningen rikligare.

På hösten tar man in krukorna när alla blad har fällts. Förvara på frostfri plats. Om du har en utplanterad miniatyrros som du vill låta stå kvar ute över vintern bör du skydda den genom att täcka över den med ett lager jord, ett lager löv och slutligen ett lager granris.

Beskäring: Miniatyrrosor beskärs på våren. Ta bort små spensliga grenar helt och hållet och korta av de grova. Exakt hur hårt man beskär beror främst på hur hög rosenplanta man önskar.

Övrigt: Om man har platser i sin trädgård där det i princip inte går att få någonting att växa, t ex bergknallar, kan man ställa ut en samling krukor fyllda med miniatyrrosor där för att liva upp.