Myskroshybrider

Populärnamn: Myskroshybrider
Vetenskapligt namn: Hybrider av Rosa moschata
Familj: Rosaceae

Typ av växt: Ros

Beskrivning: Myskroshybriderna har sitt ursprung i myskrosen (Rosa moschata) och har samma angenäma myskiga doft som den. Till skillnad från Rosa moschata kan hybriderna blomma under hela sommaren istället för bara en gång. Det finns många olika sorter att välja mellan, t ex ’Pax’ som får stora, gräddvita blommor, ’Thisbe’ som får gulskiftande blommor och blankgröna blad, och ’Robin Hood’ som får dubbla blommor. De flesta sorter är inte särskilt taggiga.

Storlek: 80-170 cm hög, 80-100 cm bred

Växtzon: I – III (V)

Blomsäsong: Myskroshybrider blommar under hela sommaren.

Jord/läge: Myskroshybrider har inte särskilt höga krav på jorden. Rikligast blomning får man i näringsrik jord men de brukar klara sig bra även i magrare miljöer. Full sol ger rikligast blomning men myskroshybriderna är tåliga även på en halvskuggig växtplats.

Plantering: Börja med att klippa bort rötter som är döda eller skadade. Enstaka rötter som blivit längre än de andra bör kortas av. Gräv en halvmeter djup och bred grop och blanda ut den uppgrävda jorden med kompost. Häll tillbaka en del av blandningen och placera växten ovanpå. Sprid varsamt ut rötterna och fyll på med mer jordblandning. Punkten där växtens rot möter de gröna delarna ska hamna ungefär en decimeter under marknivån. Tryck till så växten står stabilt och lägg på ännu mer jordblandning. Vattna långsamt.

Skötsel: En nyplanterad myskroshybrid behöver vattnas minst en gång i veckan om det inte regnar och även etablerade plantor uppskattar att få minst 30 liter vatten/vecka. Både nyplanterade och etablerade rosor mår bara av att gödslas varsamt med ett långsamt verkande gödningsmedel när de börjat grönska under senvåren.

Beskäring: Myskroshybrider beskär under våren, ungefär samtidigt som björkarna börjar bli gröna. Alla grenar som är döda eller skadade ska tas bort, och friska grenar skärs ned till hälften. Om plantan har utvecklat små spensliga grenar nere vidmarken är det bäst att ta bort dem helt och hållet. Klipp gärna ned dina myskroshybrider ordentligt varje vår eftersom det uppmuntrar plantan att bilda nya fräscha skott under sommaren.

Övrigt: Myskroshybrider planteras ofta i stora grupper tillsammans med andra rosor eller används för att bilda en yvig blommande häck.