’Sexy Rexy’ Ros

Populärnamn: ’Sexy Rexy’
Vetenskapligt namn: Rosa
Familj: Rosaceae

Typ av växt: Ros (floribundaros / klasblommig ros)

Beskrivning: ’Sexy Rexy’ tillhör gruppen floribundarosor och får mycket täta blomklasar. Blomman innehåller en stor mängd kronblad. Knoppen har normalt en mörkrosa färg men den utslagna rosen är ljusare. ’Sexy Rexy’ doftar inte särskilt mycket.

Storlek: 60-90 cm hög, 60-90 cm bred

Växtzon: I – III

Blomsäsong: juli – september
Jord/läge: ’Sexy Rexy’ behöver näringsrik jord som dränerar väl. Förbättra gärna jorden genom att regelbundet blanda ned kompost och långsamt verkande gödsel i jorden. En ’Sexy Rexy’ som inte får tillräckligt med näring kan inte blomma så länge under sommaren. Rikligast blomning får man på en växtplats där rosen får minst sex timmars full sol varje dag.

Plantering: Låt en barrotad planta stå i en hink med vatten 12 timmar innan plantering. Gräv en grop som är lika djup som roten. Förbättra gärna jorden på bottnen med kompost. Placera rosen i gropen och täck över med förbättrad jord. Vattna ordentligt.

Skötsel: Under sommaren kan man förlänga blomsäsongen genom att kontinuerligt ta bort de blommor som är överblommade. På hösten är det bra att skydda ’Sexy Rexy’ genom att lägga ett rejält lager kompost eller löv kring busken. Välj ett organiskt material eftersom det inte bara kommer att skydda rosen utan även tillföra näring.

Beskäring: ’Sexy Rexy’ ska helst beskäras tidigt på våren så snart risken för frost är över. Rensa bort alla grenar som dött eller skadats. Fortsätt sedan att beskära rosen till 6-12 knoppar. Lägg alltid snittet vid en knopp som växer utåt. Om du har en väletablerad ros kan du behöva glesa ut den genom att kapa gamla, grova grenar så nära marken som möjligt.

Övrigt: ’Sexy Rexy’ älskar halmfri hästgödsel.

’Sexy Rexy’ drabbas sällan av de vanliga rossjukdomarna. Den kan dock få problem med mjöldagg, särskilt om den får för stora portioner kväverik gödsel.