Marktäckande rosor

Populärnamn: Marktäckande rosor
Vetenskapligt namn: Rosa
Familj: Rosaceae

Typ av växt: Ros

Beskrivning: Marktäckande rosor kan man hitta i många olika traditionella rosgrupper. Oftast är blommorna tämligen små och enkla, och uppträder i rika mängder över plantan. Det finns ingen formell regel om vad som räknas som marktäckande ros och många rossorter kan odlas både som marktäckning och som spaljerade klängrosor. Vissa marktäckande rosor växer rakt upp till en början men tids nog blir grenarna så tunga att de lägger sig ned och täcker marken.

Storlek: 30-80 cm hög, 50-100 cm bred

Växtzon: I – V

Blomsäsong: Blomsäsongen varierar mellan de olika sorterna.

Jord/läge: Marktäckande rosor vill ha näringsrik och väldränerad jord. Full sol ger rikligast blomning, men en grönskande marktäckande ros kan vara mycket vacker även i ett halvskuggigt läge, den kommer bara att blomma lite mindre.

Plantering: Om man snabbt vill att en större yta ska täckas av ros är det bäst att plantera flera plantor intill varandra. Låt rosorna stå i hinkar med vatten i 2-6 timmar innan plantering. Gräv ut flera rejäla planteringsgropar och blanda ut jorden med kompostjord. Häll tillbaka en del av jordblandningen i hålet och sätt i en av rosenplantorna. Se till att den inte hamnar för grunt eftersom det kan leda till köldskador. Sprid varsamt ut rötterna och fyll på med jordblandning. Vattna. Fyll på med mer jordblandning om det behövs. Försäkra dig om att rosen står stabilt. När du planterat alla rosorna är det bra att vattna ytterligare en gång.

Skötsel: När din marktäckande ros börjar grönska under senvåren är det dags att gödsla den. Använd långsamt verkande gödning. Överdosera inte. Om sommaren är torr är det viktigt att vattna den marktäckande rosen med minst 30 liter vatten per vecka. När vintern kommer kan man gärna skotta snö över de marktäckande rosorna eftersom det skyddar mot kylan. Man bör dock inte lassa på alltför mycket snö eftersom den kan råka knäcka grenarna framåt senvintern.

Beskäring: Marktäckande rosor beskärs på våren. Perioden när björkarnas blad slår ut är mest lämplig. Ta bort alla grenar som är skadade eller döda, och kapa de friska grenarna till hälften av sin ursprungliga längd. Om det kommit upp spensliga smågrenar vid marken ska de tas bort helt och hållet.

Övrigt: Om du har områden i din trädgård där det är knepigt och jobbigt att komma åt med gräsklipparen kan du istället plantera marktäckande rosor där. Då behöver du bara klippa bort grenar en gång varje vår.