Portlandros

Populärnamn: Portlandros
Vetenskapligt namn: Rosa portlandica
Familj: Rosaceae

Typ av växt: Gammaldags ros

Beskrivning: Portlandrosorna är en grupp intensivt doftande gammaldags rosor som blommar under hela sommaren.

Storlek: 75-100 cm hög, 50-75 cm bred

Växtzon: I – IV (V)

Blomsäsong: Portalandsrosor blommar hela sommaren. Alla rosorna i gruppen är nära släkt med ’Duchesse of Portland’ som var den allra första portlandrosen. Anfäderna till ’Duchesse of Portland’ är flera olika europeiska rosor, såsom provinsrosor och damascenerrosor. Genom att korsa in ’Rose des Quatre Saisons’ lyckades man få portlandrosen att blomma flera gånger varje sommar. ’Duchesse of Portland’ är en intensivt cerise ros med gula ståndare.

Jord/läge: Portalandsrosen ställer inte särskilt höga krav på jorden. Den blommar bäst i näringsrik jord men klarar sig även i magrare miljöer. Full sol rekommenderas. Vissa varianter klara halvskugga, men de trivs bäst i full sol.

Plantering: Man kan köpa både barrotade och krukodlade plantor. Om du har tillgång till en etablerad buske kan du föröka med skott. Vänta tills första blomningen är över och skär då av några skott. Skotten ska vara ungefär 25 cm långa. Rensa bort blad och småskott från nedre delen av skottet. Fyll en kruka med små lecakulor och torvmull. Vattna rejält. Doppa skottens nedersta delar i rotningsmedel och placera dem djupt ned i mullblandningen. Använd en plastpåse och några stödpinnar för att skapa ett ”växthus” kring krukan. Placera på en plats som är ljus men inte får direkt sol. När kondens kan ses på insidan av påsen är det dags att vända den. I takt med att nya skott bildas bör man kavla upp påsen mer och mer för att öka luftgenomströmningen. Ge ett näringstillskott i form av blomsternäring. När våren kommer sätter man ut plantan i trädgården. Täck över varje vinter.

Skötsel: På våren tar man bort skyddstäcket. Efter några veckor när jorden börjat bli varm är det dags att gödsla. Portalandsrosor blommar rikligast om man vattnar dem under våren och sommaren. Tillför små portioner långtidsverkande gödsel kontinuerligt under hela växtsäsongen. Stora portioner gödsel ökar risken får svampproblem. Sluta gödsla när hösten kommer så att växten förstår att det är dags att gå i vintervila. Skydda växtplatsen med täckbark och granris. Buskarna är inte så robusta så ibland måste de bindas upp och förses med stöd.

Beskäring:

Övrigt: Enligt legenden hittade hertiginnan av Portland den första portlandrosen under ett besök i Italien.