Buskrosor

Exakt vilka rosor som räknas som buskrosor och vilka som istället klassificeras som rabattrosor eller klätterrosor varierar och olika rosodlare kan ha tämligen olika uppfattningar. Det kan därför vara bra att kika i de övriga kategorierna om man inte lyckas hitta den buskros man är på jakt efter när det är dags att köpa nya rosor till trädgården. Gruppen buskrosor innehåller både vilda arter, hybrider och förädlade sorter. Det alla varianter har gemensamt är ett tätt och robust växtsätt. Grenarna blir vanligen 1-3 meter långa och står upprätt eller böjda som bågar, men det finns flera viktiga undantag. Buskrosor odlas både som häckar, rosenbuskage, solitärer och i mindre grupper. Vissa buskrosor är utmärkta som marktäckare eftersom de får ett brett och lågt växtsätt om man inte stödjer upp dem.

Vilda buskrosor och deras hybrider blommar vanligen bara en gång varje sommar men bland de förädlade sorterna finns det gott om remonterande buskrosor, det vill säga rosor som blommar upprepade gånger under sommaren. Rosorna kan vara både enkla, dubbla och fyllda. Hos en fylld ros har ståndarna ombildats så de ser ut precis som kronblad, vilket gör att rosen ser ut att vara fylld med en rik mängd kronblad. En enkel ros har bara fem kronblad medan en dubbel har upp till tio stycken. Upp till 20 kronblad räknas rosen som halvfylld, medan en ros med över 40 kronblad räknas till gruppen tätt fyllda rosor. Det är vanligt att buskrosor är rejält taggiga men för den som ogillar taggar finns det flera sorter att välja mellan som är nästan helt taggfria och enkla att hantera.

På hösten får de flesta buskrosor nypon som både lyser upp trädgården under hösten och vinter och lockar till sig fåglar och andra djur. Rosenbuskar är dessutom ett idealiskt gömställe för småfåglar och det händer till och med att de bygger sina bon i täta rosensnår. Många rosor får ätliga, välsmakande nypon som kan användas till nyponsoppa, chutney och örtte.

Inom rosodlingen brukar man skilja på vilda rosor, gammaldags rosor och moderna rosor och denna uppdelning används även för buskrosorna. Vilda buskrosor är alltså de vilda arterna samt vissa av deras hybrider, medan gammaldags buskrosor är de som odlats innan år 1867. (Vissa rosor som tagits fram senare av gammaldags föräldrar räknas också till den här gruppen.) De moderna buskrosorna skiljer sig från de äldre på flera punkter, bland annat brukar de klara av att blomma upprepade gånger under sommaren och vissa blommar kontinuerligt utan uppehåll under hela säsongen. Moderna buskrosor finns också i en vidare färgskala än de gammaldags buskrosorna. Tyvärr har många av de moderna buskrosorna förlorat den ljuva rosdoften, men dags odlare strävar efter att få även de moderna varianterna att dofta gott och kraftfullt.

Det är vanligt att moderna buskrosor börjar blomma ungefär när de gammaldags buskrosorna är i slutet av sin blomperiod. Om du vill ha en tidigt blommande modern hybrid kan du t ex välja ’Maigold’ som får stora, halvfyllda blommor. Knopparna är orangeröda medan den utslagna rosen är mer bronsgul med orangea skiftningar. ’Maigold’ fungerar även som klätterros. Tyvärr skadas de stora blommorna lätt av regnet.