Vresros

Populärnamn: Vresros
Vetenskapligt namn: Rosa rugosa
Familj: Rosaceae

Typ av växt: Vildros

Beskrivning: Vresrosen är en vild ros som får grova, något skynkliga, ljusgröna blad. På hösten får bladen vackra höstfärger som ser extra vackra ut ihop med nyponen. Nyponen är orangefärgade. Idag finns det en stor mängd förädlade sorter i handeln och de flesta har behållit vildrosens tålighet. Både färgen, formen och doften på blommorna varierar.

Storlek: 1-2 m hög, 1-1,5 m bred

Växtzon: I – V (VII)

Blomsäsong: Vresrosen blommar under hela sommaren. Blomningen startar redan under försommaren.

Jord/läge: Den ursprungliga vildrosen klarar av det mesta, inklusive mager jord och salt havsbris. De framtagna sorterna behöver något mer näringsrik jord, särskilt som nyplanterade. Både full sol och halvskugga fungerar bra. Om du vill odla ros i ett riktigt kallt läge kan du med fördel välja sorterna ’Hansa’ eller ’Moje Hammarberg’.

Plantering: Vresrosen förökas lätt med hjälp av sticklingar. Lämpligaste tiden för att ta sticklingar är juli. Luckra upp växtplatsen ordentligt och blanda upp jorden med kompost eller planteringsjord. Klipp av de översta 25 cm på några stadiga, unga grenar. Stick ner sticklingarna i jorden så att topparna hamnar några centimeter ovanför marknivån. Vattna ordentligt. När hösten kommer behöver sticklingarna täckas över med något skyddande material, t ex löv. Låt skyddet ligga kvar till senvintern. När sommaren kommer måste man vattna och gödsla så sticklingarna lätt kan etablera sig. Nästa vår kan man om man vill plantera om dem till nya växtplatser.

Skötsel: Om man plockar bort överblommade rosor och smånypon under sommaren blommar busken längre. Under sensommaren bör man dock sluta så att busken får en chans att utveckla sina vackra nypon. På vinter är det bra att skaka bort snö från rosenbuskarna så att inte formen skadas av tyngden.

Beskäring: Vresrosor beskärs på våren. Ta bort gamla grenar från plantans centrum. Korta in grenar som inte producerar sidoskott. Om du använder vresros som häck är det lämpligt att klippa ned den till cirka 15 cm så att rosen delar sig och man får en häck som är bastant även nära marken.

Övrigt: Om man vill föryngra en etablerad vresrosbuske kan man klippa ned hela plantan till 25 centimeters höjd. Räkna inte med full blomning det året.