Kordesiirosor

Populärnamn: Kordesiirosor
Vetenskapligt namn: Rosa X kordesii
Familj: Rosaceae

Typ av växt: Ros (klätterros)

Beskrivning: Kordesiirosorna är en grupp rosor som tagits fram i USA. De har fått sitt namn efter den tyske rosförädlaren Kordes som arbetade med en ros kallad ’Max Graf’. ’Max Graf’ var troligen en korsning mellan Rosa rugosa och Rosa wichuraiana, men ingen vet säkert. Kordes lyckades dock få ’Max Graf’ att sätta frö och dessa frön blev uppkomsten till Rosa X kordesii. Kordes sålde inte Rosa X kordesii separat utan använde den för att förädla andra rosor. Resultatet blev de så kallade kordesiihybriderna, som alla är friska och härdiga rosor som blommar upprepade gånger under sommaren. Alla kordesiihybrider är mer eller mindre klättrande. Det finns många olika blomfärger att välja mellan. Många sorter doftar ljuvligt.

Storlek: 1-3 meter hög, 1-1,5 m bred

Växtzon: I – III (V)

Blomsäsong: Kordesiirosor är remonterande, dvs de blommar flera gånger under sommaren. De blommar dock inte kontinuerligt.

Jord/läge: Kordesiirosor har inte särkilt höga krav på jorden. De blommar rikligast om de får näringsrik jord men klarar sig även i magrare miljöer. Rikligast blomning får man i full sol men kordesiirosor blommar även i halvskugga.

Plantering: Gräv en halvmeter bred och djup grop och täck bottnen med ett rejält lager kompost. Placera plantan i gropen och se till att punkten där roten möter grenarna hamnar ungefär en decimeter under markytan. Om du planterar under våren är det bra att tillsätta ett långsamt verkande gödningsmedel. Fyll på med jord och tryck till så plantan står stabilt. Vattna.

Skötsel: Skydda växtplatsen med komposterad bark eller liknande varje höst. Kupa även upp kompost eller löv kring grenarna så att de skyddas mot kyla upp till en höjd av 10 cm. Under senvåren när rosen börjar grönska kan man gödsla varsamt med ett långsamt verkande gödningsmedel. På sommaren ska vinterskyddet tas bort. Om man klipper bort utblommade blommor blir nästa blomning ännu mer överdådig.

Beskäring: För att stimulera produktionen av nya skott bör man varsamt beskära den ettåriga plantan.

Övrigt: Kordesiirosor är vackra som snittblommor inomhus.