’H.C. Andersen’ Ros

Populärnamn: ’H.C. Andersen’
Vetenskapligt namn: Rosa X floribunda
Familj: Rosaceae

Typ av växt: Ros

Beskrivning: Precis som författaren H.C. Andersen kommer rosen ’H.C. Andersen’ från Danmark. ’H.C. Andersen’ är en floribundaros framtagen av Poulsen, ett berömd danskt företag specialiserat på rosor. ’H.C. Andersen’ har en intensivt röd färg och blommorna sitter i stora, pampiga buketter som innehåller upp till tio blomster. Rosenblommorna är fyllda. De doftar inte särskilt mycket.

Storlek: 60-80 cm hög, <50 cm bred

Växtzon: I – III (IV)

Blomsäsong: ’H.C. Andersen’ blommar under hela sommaren.

Jord/läge: ’H.C. Andersen’ behöver näringsrik jord som dränerar väl. Placera din  ’H.C. Andersen’ på en växtplats där den får full sol eftersom det gör det enklare för den att producera rikligt med blommor under hela sommaren. Man behöver inte oroa sig för att den intensiva röda färgen ska blekas bort mycket av solen.

Plantering: Gräv en halvmeter djup och bred grop. Blanda upp den upptagna jorden med kompost. Häll tillbaka en del av blandningen. Frigör varsamt rötter på utsida av rotklumpen och ställ den i gropen. Punkten där rötterna möter den gröna delen av plantan ska hamna ungefär en decimeter under marknivån. Fyll på med jordblandningen halva vägen upp och vattna rejält. Fyll på med mer jord så det når hela vägen upp och tryck till så rosen står stadigt.

Skötsel: Ju mer din ros blommar desto mer näring behöver den. Gödsla regelbundet till början av augusti. En nyplanterad ’H.C. Andersen’ ska inte gödas förrän den slagit ut. På hösten gynnas ’H.C. Andersen’ av att man täcker växtplatsen med något skyddande material, t ex flis eller komposterad barkmull. Fös upp material så att det går upp cirka 10 cm på grenarna.

Övrigt: ’H.C. Andersen’ bör inte planteras när ett stort träd eftersom den har svårt att konkurrera med trädet om vatten och näring.

’H.C. Andersen’ är en omtyckt snittblomma.