’Rumba’ Ros

Populärnamn: ’Rumba’
Vetenskapligt namn: Rosa X floribunda
Familj: Rosaceae

Typ av växt: Floribundaros

Beskrivning: ’Rumba’ är en tvåfärgad floribundaros som blommar i orangerött och gult. Exakt vilka nyanser rosen utvecklar beror på många olika faktorer, inklusive jordmån, väder och hur gammal själva blomman är. En nyutslagen ros brukar vara gul med brandgul kant, medan en ros som blommat en tid utvecklar en mörkare orangeröd färg. Bladen är blanka och djupgröna.

Storlek: 50-75 cm hög, 50-75 cm bred

Växtzon: I – IV

Blomsäsong: ’Rumba’ blommar under hela sommaren.

Jord/läge:  ’Rumba’ vill ha näringsrik och väldränerad jord. Den älskar lerjord så länge leran inte är för hårt packad. Placera din ’Rumba’ på en plats i trädgården där den får full sol hela dagen.

Plantering: Låt den barrotade plantan stå i en hink med vatten tills det är dags att plantera den. Gräv en halvmeter djup och bred grop. Blanda upp jorden med kompost. Häll tillbaka en del av jordblandningen i gropen och placera ’Rumba’ ovanpå. Se till att rosen inte hamnar för grunt eftersom det kan leda till att grenarna fryser sönder under vintern. Fyll på med jordblandning och tryck till så att rosen står stadigt. Vattna ordentligt. Fyll på med mer jord om det behövs.

Skötsel: Ta bort täckmaterialet när vintern är över och knopparna börjar svälla. ’Rumba’ ska ges gödning när den börjat grönska på våren. Använd ett långsamt verkande gödningsmedel. Man ska aldrig gödsla efter juli månad eftersom det kan skjuta upp vintervilan. Om det inte är en regning sommar behöver man vattna varje vecka. Under hösten krattar man bort de fallna bladen för att minska risken för sjukdom. Täck in marken kring rosen med kompost eller torra löv för att skydda mot köld.

Beskäring: Varje vår bör man rensa bort döda och skadade grenar från rosen, samt korta ned de friska grenarna till 20 cm. Bästa tiden för beskärning är när björken börjar grönska.

Övrigt: Rumba är tillräckligt liten för att passa bra i stora krukor, t ex på uteplatsen.