Pimpinellrosor

Populärnamn: Pimpinellrosor
Vetenskapligt namn: Rosa pimpinellifolia
Familj: Rosaceae

Typ av växt: Busk- eller parkros

Beskrivning: Pimpinellrosen har använts för att ta fram en lång rad hybrider och sorter. De flesta hybrider har fyllda blommor. Om man låter blommorna sitta kvar får pimpinellarosen vackra svartfärgade nypon som uppskattas av fåglarna. Om du vill ha en pimpinellros som remonterar, dvs blommar två gånger under sommaren, kan du t ex välja ’Stanwell Perpetual’. Denna pimpinellros får gräddvita blommor.

Pimpinellrosor används både som solitärer, låga häckar och kantväxter i trädgården.

Storlek: <120 cm hög, <120 cm bred

Växtzon: I – III (VI)

Blomsäsong: juni – juli (Vissa sorter blommar flera gånger under sommaren.)

Jord/läge: Pimpinellrosor behöver näringsrik jord som dränerar väl. Full sol rekommenderas, men halvskugga fungerar också.

Plantering: Skär bort döda och skadade grenar och rötter. Låt rosenbusken stå i en hink med vatten i en timme innan plantering. Gräv ett djupt hål och förbättra jorden genom att blanda ut den med sand och välbrunnen gödsel innan plantering. Häll tillbaka en del av jordblandningen och placera rosen så att den del av stammen som skotten utvecklas från hamnar på samma nivå som markytan. Bred varsamt ut rosens rötter och fyll igen gropen med uppblandad jord. Tryck till så att rosen står stabilt.
Barrotade pimpinellrosor planteras på hösten innan jorden hunnit bli kall.

Skötsel: Gödsla på våren. Naturgödsel bör användas istället för handelsgödsel. Om man tillsätter mycket kväve ökar risken för mjöldagg. På hösten bör man lägga över täckbark som skyddar mot frost. Efter snöfall är det bra att borsta bort snön så inte busken skadas, särskilt om det är blötsnö.

Beskäring: Beskärning sker under den tidiga våren. Skär bara lätt så att busken får rätt form. En ranglig planta kan behöva föryngringsbeskäras.

Övrigt: Plantera inte pimpinellrosor för tätt eftersom de ökar risken för mjöldagg.