’The Fairy’ Rosor

Populärnamn: ’The Fairy’
Vetenskapligt namn: Rosa
Familj: Rosaceae

Typ av växt: Polyantharos

Beskrivning: ’The Fairy’ översållas under sommaren av ljusrosa blommor. Blommorna blir sällan större än 4 cm men det kompenseras av att de blir så många. Det är inte ovanligt att en gren bär upp över 20 stycken blommande rosor samtidigt. Bladen är mörkt gröna och glänsande.

Storlek: <75 cm hög, <100 cm bred

Växtzon: I – IV

Blomsäsong: ’The Fairy’ blommar under hela sommaren.

Jord/läge: ’The Fairy’ behöver näringsrik och väldränerande gjord. Förbättra gärna din vanliga trädgårdsjord genom att blanda upp den med naturgödsel innan plantering. Placera din ros där den får sol under första halvan av dagen. Stark eftermiddagssol kan bleka rosornas färg och det är därför bäst om ’The Fairy’ får stå i skuggan under den delen av dagen.

Plantering: Gräv en halvmeter djup och bred grop. Förbättra trädgårdsjorden genom att blanda ut den med kompost och naturgödsel. Häll tillbaka en del av jordblandningen och placera ’The Fairy’ ovanpå. Det är viktigt att inte plantera för grunt eftersom det kan göra så att de gröna grenarna fryser sönder. De första 10 centimetrarna av grönt ska befinna sig under marknivån. Fyll på med jordblandningen och tryck till så rosen står stabilt. Vattna rejält. Fyll på med mer jord om nödvändigt. Vattna igen.

Skötsel: Om sommaren är torr är det viktigt att vattna rosen regelbundet. Blomningen pågår längre om man kontinuerligt tar bort alla överblommade rosor från ’The Fairy’.

Beskäring: ’The Fairy’ beskärs på våren. Ta bort alla skadade, döda och korsande grenar. Skär ned plantan till 3-6 ögon.

Övrigt: ’The Fairy’ planteras ofta i krukor som får pryda balkonger och andra uteplatser. Ibland stammar man upp den så den ser ut som ett litet träd med en rund krona av skära blommor. ’The Fairy’ kan också användas som marktäckare eller som låg häck/avskiljare.