Stenros (nyponros)

Populärnamn: Stenros
Vetenskapligt namn: Rosa canina
Familj: Rosaceae

Typ av växt: Vildros

Beskrivning: Stenrosen (Rosa canina) är även känd under namnet nyponros och varje höst får den vackra orangefärgade nypon. Under blomperioden bildas en riklig mängd enkla, rosa rosor över hela busken. Hos vissa plantor är den rosa färgen så blek att rosorna ser vita ut, medan andra får djupt rosa blomster. Ståndarna är gula och rosorna doftar gott.

Storlek: 2-4 meter hög, 1-2 meter bred

Växtzon: I – VI

Blomsäsong: Stenrosen blommar en gång under försommaren.

Jord/läge: Stenrosen är en tålig ros som inte ställer höga krav på jorden. Den kan uthärda både mager jord och torka. Vattensjuk jord är dock inte att rekommendera. Rikligast blomning får man i full sol, men stenrosen blommar även i halvskugga.

Plantering: Låt den barrotade plantan så i en hink med vatten så att rötterna inte torkar ut medan du ställer i ordning växtplatsen. Gräv en grop med gott om plats för rötterna. Ta bort alla döda och skadade rötter innan plantering. Placera plantan i gropen, vattna och fyll på med jord. Vattna en gång till och fyll på med mer jord om så behövs. Tryck till och försäkra dig om att rosen står stabilt.

Skötsel: Stenrosen behöver inte mycket näring för att klara sig bra. Lägg på ett lager kompost jord varje vår, det räcker. En nyplanterad rosenbuske behöver vattnas om sommaren är torr första året. Täck gärna växtplatsen med barkmull så hålls fukten kvar bättre.

Beskäring: Stenrosen kan beskäras under den tidiga våren. Ta bort de allra grövsta grenarna i buskens centrum. En stenrosbuske som blivit för stor och ohanterlig kan klippas ned helt och hållet, den kommer snart igen.

Övrigt: Om man planterar nyponros på en blåsig växtplats blir den inte så hög.

Småfåglar älskar att gömma sig i taggiga nyponbuskar eftersom de erbjuder både skydd och nypon.