Engelska rosor

Populärnamn: Engelska rosor
Vetenskapligt namn: Rosa
Familj: Rosaceae

Typ av växt: Ros

Beskrivning: De engelska rosorna skapades av den brittiske rosförädlaren David Austin som ville få fram en bättre version av de klassiska gammaldags rosorna. Austin korsade gamla rosor med moderna floribunda rosor och lyckades få fram ett resultat som hade samma vackra form och väldoft som en gammaldags ros, samtidigt som den blommade hela sommaren som en floribunda ros. Ibland kallas engelska rosor för just austinrosor efter sin skapare.

Storlek: 60-90 cm hög, 50-75 cm bred

Växtzon: I – III

Blomsäsong: Engelska rosor blommar upprepade gånger under hela sommaren.

Jord/läge: Engelska rosor behöver näringsrik jord som dränerar väl. Rikligast blomning får man i full sol.

Plantering: Barrotade plantor ska stå i vatten 6-12 timmar innan plantering. Gräv en halvmeter djup och bred grop. Blanda upp den upptagna jorden med kompost eller torvmull. Häll tillbaka en del av jordblandningen i gropen och placera rosen ovanpå så att punkten där rötterna möter växtens gröna delar hamnar ungefär en decimeter under marknivån. Fyll på med mer jordblandning hela vägen upp så att växten står stadigt. Vattna långsamt.

Skötsel: Om man klipper bort utblommade blommor förlängs blomsäsongen. På hösten bör man dock låta dem sitta kvar eftersom det gör det enklare för växten att förstå att det är dags att gå in i vintervila. Eftersom engelsk ros är en remonterande ros behöver den mycket näring. Använd långsamt verkande gödning. På hösten skyddar man växten mot vinterkylan genom att täcka den med löv eller kompost så snart löven släppts. Täck gärna över hela plantan med en frigolitlåda.

Beskäring: Engelsk ros beskärs under våren, samtidigt som björken blir grön. Skär bort alla grenar som är döda eller skadade. Om du har en gammal väletablerad ros kan du behöva ta bort en eller två gamla, grova grenar. Resten av grenarna kapar man till en tredjedel av den ursprungliga längden.

Övrigt: Om du vill ta snittblommor är det bäst att klippa dem under eftermiddagen och ta knoppar som precis börjat slå ut. Nysatta plantor bör man lämna i fred och inte ta snittblommor från.