’Hansa’ Rosor

Populärnamn: ’Hansa’
Vetenskapligt namn: Rosa rugosa
Familj: Rosaceae

Typ av växt: Vresros

Beskrivning: ’Hansa’ är en vackert fylld vresros som utvecklats för att kunna klara de mest utsatta lägen. Den är härdig i zon VII och kan dessutom planteras på platser där den utsätts för havsbris, starka vindar, torka och vägsalt. De fyllda väldoftande blommorna har en intensiv cerise/mörkrosa färg. Bladen är gröna och något skrynkliga. Bladen spricker ut redan tidigt på våren och de första blommorna kommer under försommaren. På hösten får bladen vackra höstfärger som passar bra ihop med de många brandgula nyponen. ’Hansa’ är mycket sjukdomsresistent.

Storlek: 80-150 cm hög, 75-100 cm bred

Växtzon: I – VII

Blomsäsong: ’Hansa’ blommar under hela sommaren.

Jord/läge: ’Hansa’ är en anpassningsbar ros som klarar sig bra även i mager sandjord, men den ska aldrig planteras i vattensjuk jord. Full sol är idealt men ’Hansa’ blommar även i halvskugga, dock inte lika rikligt som i full sol.

Plantering: ’Hansa’ kan förökas genom delning. Vänta tills plantan fällt sina blad och gått in i vintervila på hösten. Man kan även göra det innan bladsprickningen hinner ske på våren. Gräv runt plantan och lyft varsamt upp hela jordklumpen. Dela i flera delar med hjälp av en spada. Varje del måste få minst en gren och flera bra rötter. Placera de nya plantorna i en hink med vatten. Gräv en halvmeter djupa och breda gropar och blanda upp jorden med kompostjord. Inspektera plantorna och klipp bort alla rötter och grenar som är skadade. Om man inte kortar av långa grenar riskerar växten att välta innan den hunnit bilda nya stabiliserande rötter. Häll tillbaka en del av jordblandningen (15-20 cm) i gropen och placera plantan ovanpå. Fyll på med mer jordblandning så att växten står stadigt. Vattna ordentligt och långsamt. Skydda växtplatsen med löv, barkmull eller gräsklipp för att bevara fukten i jorden.

Skötsel: Om man vill ha riklig blomning kan man plocka bort utblommade blommor under sommaren så att de inte utvecklas till nypon. Under sensommaren kan man gärna låta dem sitta kvar så att de kan bli till dekorativa nypon. Nyponen är stora och uppskattas av både människor och djur.

Beskäring: ’Hansa’ beskärs på våren samtidigt som björklöven spricker ut. Skär bort alla grenar som är döda eller skadade. Extra långa grenar kortas in. Om du har en gammal väletablerad ros kan du också behöva ta bort riktigt grova gamla grenar så att de nya skotten får plats.

Övrigt: Torkade ’Hansa’ nypon är gott i örtte. Plocka dem när de precis börjat få färg.