’Flammentanz’ Klängros

Populärnamn: ’Flammentanz’
Vetenskapligt namn: Rosa
Familj: Rosaceae

Typ av växt: Ros (klängros/buskros/gammaldagsros etc)

Beskrivning: ’Flammentanz’ passar mycket bra för den som vill ha en kraftig ros som snabbt klättrar över en hel mur, pergola eller liknande. Blommorna är djupröda, men skiftar mot rosa när blomman är på väg att vissna. Bladen är gröna och  ’Flammentanz’ utvecklar snabbt ett riktigt frodigt bladverk.

Storlek: 3-5 m hög, <2,5 m bred

Växtzon: I – V

Blomsäsong: ’Flammentanz’ blommar normalt bara en gång under sommaren, men enstaka blommor kan dyka upp efter den huvudsakliga blomningen.

Jord/läge: ’Flammentanz’ behöver väldränerad och näringsrik jord. Lerjord fungerar så länge den inte är alltför blöt och tät. Rikligast blomning får man om man placerar ’Flammentanz’ där den får full sol, men öster- och västerläge fungerar också om man kan nöja sig med något mindre blomning.

Plantering: Gräv en djup planteringsgrop och luckra upp jorden på bottnen. Använd planteringsjord för att bygga en pyramid på gropens botten. Placera rosenplantan ovanpå pyramid och sprid ut rötterna så att de lägger säg längs pyramidens väggar. Punkten där de bruna rötterna möter rosenbuskens gröna delar ska hamna cirka 1 dm under marknivå. Fyll igen gropen med jord och se till att växten står stadigt. Vattna och fyll på med mer jord om så behövs.

Skötsel: En nyplanterad ’Flammentanz’ behöver vattnas en gång i veckan om det inte regnar mycket. Etablerade buskar behöver bara vattnas under torrperioder. Under sommaren kan man plocka bort överblommade blomklasar om man tycker det ser skräpigt ut, men rensa inte helt eftersom utblommade blommar utvecklas till vackra nypon. Om din trädgård ligger i någon av de kallare zonerna eller om rosen busken står i ett utsatt läge är det säkrast att vinterskydda den. En planta som hunnit växa upp längs spaljén kan man skydda genom att sticka

Beskäring: På våren klipper man bort skadade och döda grenar från rosenbusken. Ta även bort gamla blomställningar och nypon. Om du har en väletablerad planta kan det också vara idé att ta bort några av de äldsta, riktigt grova grenarna varje vår.

Övrigt: ’Flammentanz’ brukar släppa sina kronblad efter blomningen så att marken under blir helt översållad av rosaröda rosenblad.