Moderna rosor

Populärnamn: Moderna rosor
Vetenskapligt namn: Rosa
Familj: Rosaceae

Typ av växt: Moderna rosor

Beskrivning: Rosor förädlade efter år 1867 kallas för moderna rosor. (Men om man använder gammaldags rosor för att ta fram en ny sorts ros med klassisk gammaldags karaktär brukar den ändå räknas som en gammaldags ros.) Idag finns en enorm mängd moderna rosor att välja mellan i handeln i alla möjliga former, färger och växtsätt.

Storlek: 40-200 cm hög, 70-100 cm bred

Växtzon: I – III (V). Det varierar mellan de olika sorterna.

Blomsäsong: Moderna rosor blommar under hela sommaren.

Jord/läge: Moderna rosor behöver näringsrik och väldränerad jord. Lerjord går bra så länge den inte är för hårt packad. Kompost kan användas för att få jorden att dränera bättre.

Plantering: Moderna rosor odlas normalt på en rot som hör till en annan, härdigare ros. En barrotad rosplanta bör få stå i en hink med vatten 6-12 timmar innan plantering. Gräv en tillräckligt djup grop för rötterna och förbättra jorden vid behov. Placera rosen i gropen och sprid försiktigt ut rötterna. Vattna och fyll på med mer jord. Tryck till så rosen står stabilt och vattna igen. De flesta moderna rosor planteras på samma vis, men det kan finnas mindre skillnader så det är alltid bäst att följa de instruktioner som finns för den specifika sort man önskar odla.

Skötsel: Gödsla moderna rosor under försommaren. Vissa kan behöva en andra giva gödsel under sommaren. Vattna regelbundet om det inte regnar tillräckligt. På hösten bör man skydda grenarna mot kyla genom att täcka in med löv, kompost, barkmull eller liknande. Täck upp till minst 20 centimeters höjd.

Beskäring: Många moderna rosor behöver inte klippas, däremot ska man alltid ta bort döda och skadade grenar på våren. Generellt sätt ska moderna storblommiga rosor (tehybrider), polyantharosor och floribundarosor beskäras varje vår, medan moderna klätterrosor, buskrosor och marktäckande rosor bara beskärs när det finns något särskilt behov av det.

Övrigt: Vissa moderna rosor är tämligen resistenta mot mjöldagg så välj sort med omsorg om du vill slippa oroa dig över mjöldagg i rosenträdgården.