’Troika’ Ros

Populärnamn: ’Troika’
Vetenskapligt namn: Rosa X dilecta
Familj: Rosaceae

Typ av växt: Ros (tehybridros / storblommig ros)

Beskrivning: ’Troika’ är en storblommig tehybridros där blommorna skiftar i tre olika huvudfärger: gult, orange och rosa. Färgerna är balanserade och harmoniserar alltid vackert med varandra. Exakt vilka nyanser som utvecklas beror bland annat på växtplats, väderlek och del av sommaren. Färgen påverkas också av den individuella blommans ålder – knopparna är normalt kopparorangea, utslagna blommor mer orangegula, och vissnande blommor får starkare dragning mot skärt. Bladen är mörkgröna.

Storlek: 75-100 cm hög, <60 cm bred

Växtzon: I – III (IV)

Blomsäsong: ’Troika’ är en remonterande ros som blommar under hela sommaren.

Jord/läge: ’Troika’ behöver näringsrik och väldränerad jord. Lerhaltig jord är bra så länge den inte är alltför kompakt. Jord som inte dränerar väl kan förbättras med hjälp av kompost. För rikligast blomning, plantera din ’Troika’ på en plats där den får full sol hela dagen.

Plantering: Rensa bor skadade rötter och grenar och låt ’Troika’ stå i en hink med vatten 6 timmar innan plantering. Gräv en grop och förbättra jorden om nödvändigt. Använd planteringsjord för att bygga en pyramid på bottnen av gropen. Placera rosen ovanpå pyramiden så att rötterna sprids över dess kanter. Vid behov, justera jorden så att rosen hamnar på rätt nivå. Förädlingspunkten, dvs där rosens gröna delar möter de bruna, ska hamna ungefär en decimeter under markytan. Fyll igen gropen med mer planteringsjord och vattna med minst 25 liter vatten.

Skötsel: Under sommaren får man rikligare blomning om man kontinuerligt rensar bort överblommade rosor. På hösten bör ’Troika’ skyddas inför vintern. Lägg täckbark eller kompost runt grenarna, upp till minst 20 cm höjd. Täckningen ska läggas på när alla blad släppts och ligga kvar tills det är dags att beskära på våren.

Om bladen på din ’Troika’ gulnar kan det bero på järnbrist, vilket i sin tur ofta beror på att jorden innehåller för mycket kalk som höjer jordens pH-värde. Man kan sänka pH-värdet med hjälp av okalkad torvmull.

Beskäring: Skär bort döda och skadade grenar på våren. Spensliga grenar bör man också ta bort. De friska grenarna kortas ned till 15 cm.

Övrigt: Ordet troika betyder ungefär trefaldig på ryska och rosnamnet ’Troika’ syftar på de tre färgerna orange, gul och rosa.