Polyantharosor

Populärnamn: Polyantharosor
Vetenskapligt namn: Rosa
Familj: Rosaceae

Typ av växt: Ros (klängros/buskros/gammaldagsros etc)

Beskrivning: Polyantharosorna får många blommor på varje enskilt stjälk, och de blommar dessutom på rikt och upprepat. När de dök upp på marknaden under det tidiga 1900-talet gjorde de omedelbar succé eftersom de till på köpet var härdigare än dåtidens stora men sköra tehybridrosor. Eftersom de första polyantharosorna togs fram av rosföretaget Poulsen kallades de poulsenrosor. Numera kan man få tag på polyantharosor från många olika producenter och namnet poulsenrosor är därför missvisande, det är bättre att kalla dem polyantharosor.

Storlek: 50-90 cm hög, 50-80 cm bred

Växtzon: I – IV. Det varierar mellan sorterna.

Blomsäsong: Polyantharosor blommar hela sommaren.

Jord/läge: Polyantharosen vill ha näringsrik och väldränerad jord. Lerjord är utmärkt så länge den inte är alltför kompakt. Rikligast blomning får man på en växtplats där rosen får full sol.

Plantering: Gräv en halvmeter djup och bred grop. Förbättra jorden så den blir näringsrik och väldränerad. Bygg en pyramid av jord på botten av gropen och placera rosen ovanpå så att rötterna sprids längs pyramidens sidor. Plantans förädlingspunkt (där de bruna rötterna möter de gröna grenarna) ska ligga cirka en decimeter under markytan, annars kan grenarna frysa sönder under vintern. Fyll på med uppblandad jord och vattna. Fyll på med mer jord om så behövs och försäkra dig om att rosen står stabilt. Vattna en gång till.

Skötsel: Ta bort vintertäckningen på våren innan du beskär rosorna. Under sommaren får man rikligare blomning om man kontinuerligt rensar bort utblommade rosor. Polyantharosor bör skyddas mot vinterkylan. Täck marken med ett rejält lager kompost, löv, träflis eller liknande och låt det gå åtminstone 10 cm upp på grenarna.

Beskäring: Polyantharosor behöver beskäras varje vår, samtidigt som björkarna börjar få blad i din region. Alla grenar som är döda eller skadade ska tas bort helt, och det samma gäller små taniga grenar vid marken. De övriga grenarna kortar man ned till cirka 20 cm.

Övrigt: Polyantharosor blir fina snittblommor. Klipp grenen när knoppen precis börjat slå ut.