’Edelweiss’ Ros

Populärnamn: ’Edelweiss’
Vetenskapligt namn: Rosa X floribunda
Familj: Rosaceae

Typ av växt: Ros (floribundaros / klasblommig ros)

Beskrivning: ’Edelweiss’ är precis som namnet antyder en elegant vit ros. Knopparna är spetsiga och blommorna fylliga med en rik mängd gräddvita kronblad. Varje blomma kan bli uppemot en decimeter i diameter. Rosorna doftar sött, men inte särskilt starkt. Bladen glänser och har en mörkgrön färg.

Storlek: 60-90 cm hög, 60-90 cm bred

Växtzon: I – IV

Blomsäsong: ’Edelweiss’ är remonterande och blommar under hela sommaren.

Jord/läge: ’Edelweiss’ behöver väldränerad jord. Eftersom den blommar så riklig går det åt mycket näring och näringsrik jord är ett måste. Placera din ’Edelweiss’ på en växtplats där den får minst sex timmar sol varje dag.

Plantering: ’Edelweiss’ planteras under den tidiga våren, så snart jorden går att bearbeta. Gräv en 60 cm djup grop och förbättra jorden genom att blanda upp den med kompost. Placera rotklumpen i gropen och sprid varsamt ut rötterna. Förädlingspunkten (där de gröna delarna möter de bruna rötterna) ska hamna ungefär en decimeter under markytan. Fyll på med den förbättrade jorden och tryck till så plantan står stadigt. Vattna ordentligt och täck med ett lager täckbark.

Skötsel: Under den tidiga sommaren bör man tillföra gödsel så snart de första blommorna slagit ut. Ge gärna ytterligare en portion gödsel i mitten av sommaren eftersom ’Edelweiss’ behöver mycket näring för att blomma som bäst. På hösten bör man skydda sin ’Edelweiss’ genom att fösa upp kompostjord en bra bit upp på stammen och täcka in plantan med säckväv.

Beskäring: På våren beskär man ’Edelweiss’. Alla grenar som är döda, skadade, sjuka eller korsar varandra tas bort.

Övrigt: ’Edelweiss’ trivs inte nära buxbom.

’Edelweiss’ är resistent mot både mjöldagg och svartfläckssjuka.

Om du vill hålla ’Edelweiss’ som snittblomma bör du klippa av grenen precis när knoppen börjat slå ut.