Damascenerrosor

Populärnamn: Damascenerrosor
Vetenskapligt namn: Rosa X damascena
Familj: Rosaceae

Typ av växt: Gammaldags ros

Beskrivning: Rosa X damascena tillhör de traditionella rosorna och deras ursprung är höljt i dunkel. Man vet dock att de är tämligen nära släkt med de klassiska provinsrosorna. Damascenerrosor är inte bara vackra, de doftar också ljuvligt och rosorna kan användas för att producera rosenvatten. Den som vill odla någon av de riktigt klassiska rosorna i sin trädgård kan t ex välja Rosa X damascena ’York and Lancaster’. ’York and Lancaster’ vann berömmelse genom att producera både vita och skära rosor på samma planta, och ibland till och med i samma blomma.

Storlek: 80-175 cm hög, 75-150 cm bred

Växtzon: I – IV (V)

Blomsäsong: De vanliga damascenerrosorna blommar en gång efter försommaren. Det finns en variant som kallas höstdamascenerros och rosorna i den gruppen blommar flera gånger under sommaren.

Jord/läge: Damascenerros behöver näringsrik jord som dränerar väl. Plantera på en växtplats där busken får full sol. Damascenerrosen klarar sig visserligen i halvskugga, men den behöver mycket värme och därför är en plats där den får full sol bäst.

Plantering: Damascenerros kan förökas med skott. Gräv varsamt bort tillräckligt mycket jord under sensommaren och klipp loss ett lämpligt skott. Låt jorden kring rötterna följa med. Plantera i kruka och placera på en lätt skuggad plats. Vattna regelbundet. Vänta till senhösten kommer och gräv då ned plantan i jorden. Täck över växtplatsen med kompostjord e dyl så att jorden behåller fukten bättre.
Om du köper barrotade plantor, välj sådana som har minst tre rejäla grenar och undvik de som börjat grönska eller bilda knoppar.

Skötsel: Gödsla under våren. Använd naturgödsel, aldrig handelsgödsel eftersom den brukar ha för mycket kväve i sig och vara alltför snabbverkande. Kompost är också utmärkt för att förbättra jorden.

Beskäring: Nysatta rosor beskärs i samband med planteringen. Etablerade rosor beskärs när knopparna börjar svälla. Ta bort alla grenar som är döda, skadade eller bruna/svarta. Om man under våren skär av en av de friska, kraftiga grenarna kommer många nya skott att bildas. Se till att skära nära markytan.

Övrigt: Om du vill sätta rosorna i vas och använda som snittblommor är det bäst att skära av en kvist där knopparna precis börjat öppna sig. Ta inte för korta själkar.

Den välkända rosen ’Mme Hardy’ är förmodligen inte en äkta damascenerros men den brukar ändå räknas till gruppen damascena.