Mandarinrosor

Populärnamn: Mandarinrosor
Vetenskapligt namn: Rosa moyesii
Familj: Rosaceae

Typ av växt: Vildros

Beskrivning: Mandarinrosen är en vild ros hemmahörandes i västra Kina. I naturen varierar blomfärgen från skär till starkt röd. Blommorna är enkla och öppnar sig helt. Nyponen påminner till formen om utdragna päron. Rosa moyesii har gett upphov till flera olika namnsorter, t ex ’Geranium’ som får djupröda blommor med gulvita ståndare.

Storlek: 2-3 m hög, 1-2 m bred

Växtzon: I – VI

Blomsäsong: Mandarinrosen blommar riklig under den tidiga sommaren. Under resten av sommaren kommer det blommor då och då.

Jord/läge: Mandarinrosen har inte särskilt höga krav på jorden, men man ska undvika vattensjuk mark. Rikligast blomning får man i full sol, men mandarinrosen blommar även i halvskugga och skugga.

Plantering: Börja med att klippa bort skadade och döda rötter och grenar från plantan. Om någon rot blivit oproportionellt lång bör den kapas. Gräv en halvmeter djup och bred grop. Använd kompostjord eller planteringsjord för att bygga en pyramid i gropen. Placera busken ovanpå pyramiden så att rötterna sprids längs pyramidens väggar. Punkten där buskens gröna delar möter rötterna ska hamna ungefär en decimeter under marknivå. Blanda ut den uppgrävda jorden med kompost eller planteringsjord och använd blandningen för att fylla igen gropen. Tryck till och försäkra dig om att rosen står stabilt. Vattna långsamt.

Skötsel: På försommaren kan man klipp bort vissnade blommor men på sensommaren bör man låta dem vara kvar så de kan utveckla nypon. (Det finns dock sorter som inte får nypon, t ex ’Nevada’.)

Beskäring: Beskär mandarinrosen när björken börjar grönska på våren. Ta bort alla grenar som är bruna, döda eller skadade. Gröna grenar kappas ned till halva längden. Om busken bildat små spensliga grenar nära marken bör de tas bort helt och hållet. Under senvåren gödslar man med en liten mängd långsamt verkande gödning. Om sommaren är torr bör man vattna, särskilt om man har en nyplanterad mandarinros.

Övrigt: Mandarinrosen introducerades till Europa av den franske botanisten J. Moyes och det är efter honom den fått namnet Rosa moyesii.