Floribundarosor

Populärnamn: Floribundarosor
Vetenskapligt namn: Rosa X floribunda
Familj: Rosaceae

Typ av växt: Ros (floribundarosor / klasblommande rosor)

Beskrivning: Floribundarosorna härstammar från polyantharosorna, men har betydligt större blommor. Under blomperioden blir busken helt översållad av yppiga blomklasar. Idag finns det ett stort antal sorter att välja mellan så att hitta en som passar ens egen trädgård när det gäller blomfärg, bladverk, växtform och härdighet är inte svårt. Floribundarosor passar dessutom ofta bra att kombinera med varandra så att man kan få en mångfärgad plantering som ändå känns väl sammanhållen och inte riskerar att bli för spretig.

Storlek: 40-100 cm hög, 30-60 cm bred

Växtzon: I – III (V). Det varierar mellan de olika sorterna.

Blomsäsong: Floribundarosor blommar upprepade gånger under sommaren.

Jord/läge: Floribundarosen uppskattar lucker jord med gott om näringsämnen. Förbättra gärna din vanliga trädgårdsjord med kompostjord innan plantering. Full sol ger rikligast blomning, men några få timmars skugga varje dag brukar inte vara något problem för växten.

Plantering: Gräv en halvmeter djup och bred grop. Blanda ut den upptagna jorden med kompost och häll tillbaka en del av den i gropen. Placera rosen i gropen och justera jordmängden så att punkten där rosens mörka rötter möter de gröna delarna hamnar en decimeter under marknivån. Fyll på med resten av jordblandningen och tryck till så att rosen står stadigt. Vattna långsamt.

Skötsel: Ta bort den skyddande kompostjorden kring rosen i samband med vårens beskärning. Om man under sommaren regelbundet rensar bort utblommade blommor blir blomningen rikligare. På hösten kupar man upp kompostjord (till cirka 15 cm höjd) kring floribundarosen så att den skyddas under vintern.

Beskäring: På våren beskär man sin floribundaros så snart björkens löv har kommit.

Övrigt: Vissa sorter av floribundaros är extra känsliga mot svartfläckssjuka. Välj sort med omsorg om du vill minimera risken för problem.

Floribundarosor blir fina snittblommor.