Kyrkogårdsros

Populärnamn: Kyrkogårdsros
Vetenskapligt namn: Rosa X francofurtana
Familj: Rosaceae

Typ av växt: Ros (gammaldags ros med vildrosdrag)

Beskrivning: Kyrkogårdsrosorna tros vara resultatet av en spontan korsning mellan den vilda kanelrosen (Rosa majalis) och den gamla provinsrosen (Rosa gallica). Kyrkogårdsrosor är lättodlade, behöver inte gödslas efter första året och är härdiga i zon V. De är dock inte särskilt vanliga i Sverige längre eftersom de blivit utkonkurrerade av moderna rosor. Om du vill ha en gammaldags ros i din trädgård kan du t ex välja kyrkogårdsrosen ’Frankfurt’ som troligen odlats ända sedan 1500-talet. Den får rosenröda blommor under sommarens första hälft, grågröna blad och stora brandgula nypon.

Storlek: 80-120 cm hög, 80-100 cm bred

Växtzon: I – V

Blomsäsong: Kyrkogårdsrosen blommar normalt under sommaren första hälft, och bara en gång varje sommar.

Jord/läge: Kyrkogårdsrosorna har inte särskilt höga krav på jorden. De blommar dessutom inte bara i full sol utan även i halvskugga. Full sol leder dock till rikligare blomning.

Plantering: Plantera helst på hösten. Låt plantan stå i en hink med vatten 6-12 timmar innan plantering. Gräv en halvmeter djup och bred grop. Blanda ut den uppgrävda jorden med kompost och använd en del av blandningen till att bygga en pyramid på botten av gropen. Sätt ned plantan så att rötterna sprids längs pyramidens kanter. Punkten där rötterna möter rosens gröna delar ska hamna ungefär en decimeter under marknivån. Fyll på med mer jordblandning och vattna ordentligt. Fyll på med ännu mer jord om det behövs. Täck över växtplatsen med kompost.

Skötsel: En nyplanterad kyrkogårdsros behöver vattnas en gång i veckan. Etablerade buskar behöver bara vattnas under ovanligt torra försomrar. Under sensommaren brukar de klara sig bra utan vattning även om det är torka. Klipp inte bort alla utblommade blommor utan låt dem sitta kvar så de kan utvecklas till nypon. Nypon är ett dekorativt inslag i trädgården under hösten och vinter och dessutom mycket uppskattade av fåglar och andra djur.

Beskäring: Kyrkogårdsros ska beskäras när björken blir grön på våren. Skär bort alla grenar som är döda och skadade. På stora väletablerade buskar kan man också behöva ta bort riktigt gamla, grova grenar från buskens centrum.

Övrigt: Kyrkogårdsrosor ser bäst ut när de planteras i större grupper och buskage.