Trädsgårsdammar

damm på hösten
Trädgårdsdammer kan vara ett underbart
tillskott till varje trädgård.
grodor i trädgårsdamm
Trädgårdsdammar drar till sig djur.

På senare år har det blivit mer och mer populärt att anlägga eller installera en damm i sin egen trädgård, det är inte bara tjusigt och väldigt rogivande att höra ljudet av porlande vatten från sin egen altan utan en damm gör det även möjligt att plantera en del växter som annars inte skulle trivas i trädgården. En trädgårdsdamm lockar också till sig många djur som man annars aldrig skulle få se i sin omedelbara närhet.

Att anlägga en damm låter som mycket arbete men sanningen är den att det inte behöver vara så mycket arbete som man tror. Visst skulle man kunna göra en jättestor spegeldamm som är flera meter djup och sträcker sig över hela trädgården innebär det mycket pengar och extremt mycket jobb men är man säker på resultatet finns det faktiskt ingenting som hindrar en. För de som inte känner sig riktigt lika produktiva men ändå vill ha en egen damm att njuta av finns det idag färdiggjutna formar att köpa och gräva ner i trädgården, ett väldigt snabbt och enkelt sätt att skaffa sig en alldeles egen trädgårdsdamm.

Pumpar, filter och fontäner måste man ha i en damm för att den skall må bra och inte gro igen, detta är alltså inte frivilligt, så som många verkar tro utan obligatoriskt. För att undvika merarbete bör man satsa rätt så rejält på dessa tillbehör och det är aldrig fel att fråga i affären om du är osäker på hur kraftig pumpen bör vara eller vilket sorts filter som är bäst. Ett riktigt väloljat vattenpumpsystem ser till att du aldrig kommer att behöva rengöra vattnet för hand från alger eller tömma dammen helt för att rengöra den och börja om från början.

De som vill kan även plantera in några fiskar i sin damm men då finns det några krav på att den dels är ganska stor men också djup nog för att fisken själv skall kunna välja i vilken temperatur den vill vara. Vattenpumpsystemet som man använder på sommaren är inte riktigt samma som man använder sig av på vinterhalvåret och därför krävs det en extra investering just för detta.

_________________________________________________________________________________

Trädgårdsdamm
 Dammväxter
 Dammfilter
 Dammskötsel
 Förbered din damm
 för vintern

 Att anlägga en damm
 Att installera en
 plastdamm

Populära Artiklar
 Syren
 Att göda
 Så frön
 Föröka växter
 Anlägga en rabatt
 Begonior
 Dahlia
 Freesia
 Gladiolus
 Hibiscus
 Iris
 Liljor
 Pelargon
 Rosor
 Solrosor
 Tulpaner
 Odla gurka
 Odla morötter
 Odla tomater
 Trädgårdsplanering