Att installera en plastdamm

Innehåll:

Det har länge varit populärt att ha en damm på sin tomt som ännu ett tillägg för att göra trädgården komplett. Många har fått slita sönder sina ryggar med det jobb det kräver att få till en bra damm med allt som det innebär men idag kan det vara enkelt tack vare de färdigproducerade dammar som finns att köpa. En färdiggjuten plastdamm kan komma i flera olika storlekar och utseenden för att passa just dina behov och har gjort det till en barnlek att få en fin damm på sin tomt.

Att välja plats

Först och främst är det viktigt att du väljer en bra plats för plastdammen. Av naturliga skäl går det inte att ha en damm i lutning, det vore ingen idé att ha en damm om vattnet rann ut. Tänk särskilt på att dammen behöver sin beskärda del av solsken men inte för mycket av den, 6 till 8 soltimmar per dag är precis lagom. Man bör också tänka på att inte ha dammen för nära varken hus eller trädgård, varför kommer du strax få reda på. Slutligen, efter att man gått runt och tittat efter vart en damm skulle passa bra på tomten finns det bara en sak att göra, lägg dig ner. Ser du några träd som kommer att kunna täcka dammen med löv till hösten är det läge att förhandla med sig själv. Flytta dammen till en annan plats, såga ner träden eller se till att hålla efter dammen noga till hösten, det är helt upp till dig att avgöra.

Att installera en plastdamm – Att välja storlek

Då man väljer ut en plastdamm kan det vara bra att tänka på exakt vilket storlek man vill ha. Det finns gott om storlekar att välja på och du behöver inte oroa dig för att de måste få plats i bilen, de flesta försäljare levererar dammen hem till dig om du ber om det. Frågan är snarare vad dammen skall vara till för, om man skall ha fisk i den eller ha något att sticka fötterna i, om den skall innehålla mycket växter eller om den bara skall vara en vattenspegel. Det är många saker att tänka på innan man väljer. Dessutom måste man se på det stora hela, en stor damm på en liten tomt kan ta upp all plats man har medan en liten damm på en stor tomt rent av kan se lite fånig ut.

Att installera en plastdamm – Få dammen på plats

När dammen är vald är det dags för det tunga arbetet, att gräva. Det kan vara en bra idé att använda dammen som mall och markera ut exakt var man vill ha den innan man sätter igång, annars blir det lätt att det blir fel. Försök följa dammens utseende så långt det går när du gräver och kontrollera då och då att du planerar rätt. Det är trist att göra onödigt mycket arbete när det handlar om att gräva. När allt är klart bör hålet vara en decimeter djupare och bredare runt om än själva dammen för först skall det i sand. Sand håller dammen stabilt på plats och är lättare att arbeta med än jord. Fyll upp hålet med en decimeter sand och lägg i plastdammen. Fyll sedan upp den med lite vatten så att den står stadigt medan du fyller upp med sand runt om hela dammen. Var noga med att få dammen precis vågrätt medan du gör detta och se till att inte plastdammen börjar ”flyta” ovanpå sanden, i sådana fall måste allt göras om från början.

Att installera en plastdamm – Se till att den andas

När plastdammen väl är på plats ser man att man verkligen kommit någonvart och det är nu man har sista chansen att rätta till eventuella problem. Om allt ser bra ut och dammen är helt vågrätt är det dags att installera en vattenpump, detta måste man göra även om man inte skall ha fisk i för att dammiljön skall bli så naturlig som möjligt och inte gro igen, dessutom är en fontän i trädgården väldigt vackert. Det finns flera olika sorters syresättande pumpar för plastdammar och det är här problemet med omkringliggande byggnader och trädgårdar kommer in. En vattenpump kan stänka ganska mycket, särskilt om det blåser, och på så sätt göra hela marken fuktig runt om. Perfekt för svamp och mögel. En vanlig gräsmatta är det ingen större fara med, men det vore mer synd på träpanel på huset. De flesta plastdammar är redan förberedda för en viss typ av pumpar, hör efter hos försäljaren så kommer han hjälpa dig få rätt saker till dina behov och din plastdamm.

Att installera en plastdamm – Finliret

Sist men inte minst är det dags att få dammen fin, att lägga ut sten för att markera kanterna är en god idé men det går givetvis lika bra att låta gräset växa ända fram till dammen. Det finns ett fantastiskt urval av kantväxter och vattenplantor att plantera in i dammen, det lättaste är att höra sig för vad som skulle passa. Vissa plantor som till exempel näckrosen kräver ett visst djup så var noga med vilka plantor du planterar in vart. Slutligen kan man släppa i fisk, koi och guldfisk fungerar särskilt bra, dock bör man läsa på lite så att man uppfyller fiskarnas behov till fullo innan man låter dem klara sig själva i plastdammen.