Kamomill

Innehåll:

Populärnamn: Kamomill
Traditionella namn: Gålkummin, Gårdskummin, Kamillblomster, Komelia, Komill, Kumminblomster, Lukttuppor, Matram, Moderört, Munkskallar, Sötblomster, Sötkulla, Söttuppor, Söturt, Tyskentopp, Vita kryddor, Vita pigor, Vitkullor
Vetenskapligt namn: Matricaria recutita
Familj: Asteraceae
Typ av växt: Sommarblomma

kamomilllomma

Beskrivning

Kamomill har små skira, nästa nålaktiga blad.  Varje stam grenar sig flera gånger och skapar ett litet ”träd”. I topprn på varje gren hittar man vanligen en blomma.  Blommorna är vita med ett gult center.  Blommorna liknar prästkragar men har kortare vita blogblad.

Storlek: En liten art som sällan blir högre än 20 cm hög.  Man dock ibland hitta exemplar som är högre än så.
Blomsäsong: juni—september

Jord/läge

Kamomill trivs i de flesta jordar och på de flest platser så länge de får mycket ljust.  Det är vanligt att man ser dem växa på fält och åkrar.  De hittas även ofta i vägkanten.  Arten har spritts sig långt norrut genom att väda i vägkanten. Om du vill plantera arten så skall du välje en solig plats där växten inte behöver konkurrera om ljuset med större växter.  En mer väldränerad jord är att föredra men inte nörvändigt.

Plantering

Det enklaste sättet att odla kamomill är genom att så frön direkt på friland men man även flytta några plantor till sin trädgård.  Arten är ettårig men kommer normalt fröså sig själv om man flyttar några plantor.  Om du väljer att så frön skall du först ta bort alla andra växter från platsen och luckra upp jorden till ca 10 cm djup. Det är också bra att tillsätta lite, men inte alltför mycket, gödning till jorden.  Sprid ut fröna väl och mylla ner dem med handen.  De skall ligga nära ytan men skyddade från fåglar.  Häll jorden futkig medan fröna gror.  Blir mer torktålig när plantorna har hunnit etablera sig.

Kamomill Skötsel

Kamomill behöver inte mycket skötsel.  Vuxna plantor är relativt torktåliga men det är ändå rekommenderat att vattna under torra perioder då detta ger snabbare tillväxt och mer blommor.   Gödsla plantorna ungefär en gång i månaden.   Kapa ner plantorna på hösten men låt klippet ligga kvar att fröa.   (om du inte vill skörda det såsom du kan läsa mer om nedan)

kamomill

Övrigt

Kamomill är ett populärt te och du kan mycket enkel odla ditt eget kamomillte.  De krävs inte en särskillt stor kamomill odling för att få  kamomillte för hela året.  Man kan göra de på böda bladen och blommorna.  Vissa föredrar att bara torka och använda blommorna.  Pröva och se vad du tycket bäst om.  Om du skördar blommorna är det vktigt att du spar frön till nästa år eftersom plantorna annars inte kommer kunna självså sig.  Ett bra alternativ kan var att skörda blommorna under juni- augusti och sedan läta blommorna som kommer i September stå kvar och fröa. Detta är en mycket enkelt metod att använda och den metod jag använder.