Hur man vertikalskär och luftar sin gräsmatta

Innehåll:

Genom att lufta och vertikalskära sin gräsmatta gör man det lättare för luft att komma ned till gräsmattans rötter. Jorden under en gräsmatta blir med tiden allt hårdare och kompaktare på grund av väder och vind. Om man dessutom går, spelar boll och liknande på sin gräsmatta skyndar man på processen ytterligare. Luftning och vertikalskärning går ut på att få bort gammalt ihopfiltat material och hårda jordpluggar från gräsmattan så att den blir luftig och välventilerad igen, eftersom det gynnar gräset och minskar risken för en lång rad vanliga problem.

Det går utmärkt att få till en fin gräsmatta utan luftning och vertikalskärning. Man kan t ex kratta gräsmattan noggrant en gång i månaden istället, men det kräver att man verkligen utför sysslan regelbundet. Använd en bra kratta och riv bort både gammalt gräs och mossa. Se till att jordytan skrapar upp ordentligt så att vatten, näring och luft får lättare att nå gräsets rötter.

Vad är vertikalskärning?

När man vertikalskär en gräsmatta gör man en stor mängd halvcentimeterdjupa snitt i gräsmattan för att öppna upp den. Snitten öppnar vägar som vatten, gödning och luft kan använda för att tränga ned ordentligt till rötterna. Snittningen leder samtidigt till att grästuvorna delas vilket är gynnsamt för tillväxten. Om du inte vill köpa en egen vertikalskärare brukar det gå bra att hyra från bensinstationer.

Vad är luftning?

Luftning kan utföras med särskild gräsmatteluftare, piggvält eller med vanlig trädgårdsgrep. Den första är vanligast på stora gräsmattor, medan trädgårdsgrep normalt bara används på små gräsmattor eftersom det är mer arbetskrävande. Gräsmattan behöver luftas ned till 8-10 centimeters djup. Piggvältar och gräsmatteluftare har ihåliga piggar som tränger ned så djupt i jorden och sliter upp jordpluggar. Efter denna sorts luftning blir gräsmattan fylld med små hål och det är bäst att toppdressa den efteråt. Använd helst kompostjord som blandats upp med sand.

Hur luftar jag en stor gräsmatta?

För den stora gräsmattan är det enklast att använda en el- eller bensindriven gräsmatteluftare. Börja med att vattna gräsmattan så att jorden mjukas upp. Starka gräsmatteluftaren och kör den över hela gräsmattan i parallella rader, precis som när man klipper gräset. Låt raderna överlappa varandra så att du inte råkar missa någon skarv. Lämna jordpluggarna på gräsmattan tills de torkar, det brukar ta några dagar även i torrt väder. Använd en kratta för att smula sönder dem och kratta ned dem.

Om gräsmattan hunnit bli riktigt kompakt kan man vattna ytterligare en gång direkt efter den första luftningen och sedan använda gräsmatteluftaren en gång till, nu i rät vinkel mot de första raderna.

Hur luftar jag en liten gräsmattan?

Vattna gräsmattan med vatten som du hällt (miljövänligt) diskmedel i. 2-3 dl diskmedel per 5 liter vatten brukar vara bra. Diskmedlet minskar ytspänningen och gör det enklare för vattnet att verkligen tränga ned ordentligt i den kompakta gräsmattan. Vänta med luftningen till dagen därpå. Använd en manuell luftare eller en vanlig trädgårdsgrep. En grep sticker man ned en decimeter i jorden i täta rader. Vicka på grepen i varje hål. Med en manuell luftare går det vanligen något fortare eftersom man kan göra två eller flera hål samtidigt. Låt jordpluggarna torkan innan du krossar dem och krattar ned dem.

När ska jag lufta och vertikalskära?

Luftning och vertikalskärning ska helst utföras på våren, direkt efter ett lätt regn. Man bör aldrig vertikalskära en gräsmatta oftare än en gång per år eftersom gräsmattan behöver få tid på sig att återhämta sig. Man bör inte heller vertikalbeskära när det är varmt och torrt ute eftersom det gör det svårt för gräset att återhämta sig.