Blommor i gräsmattan

Den traditionella gräsmattan är utmärkt för kubbkvällar och trädgårdsfester, men ibland kan den onekligen se lite tråkig ut. Ett alternativ för den som inte har lust att löpa hela linan ut och omvandla gräsmattan till en riktigt blomsteräng är att använda sig av lökar för att låta gräsmattan blomstra under vår och höst. När vårblommorna vissnat och deras blad gulnat under försommaren kör man över dem med gräsklipparen, och strax har man en någorlunda platt gräsmatta igen som fungerar utmärkt för alla sommarens begivenheter. När så hösten börjar närma sig och vi flyttar in till verandor och köksbord är det dags för nästa omgång blommande lökar att lysa upp trädgården med sin prakt, och det under en period då de flesta andra blommor börjar tackla av inför vintern.

Om du vill har riktigt mycket lökväxter i gräsmattan bör du välja arter som lätt sprider sig på olika sätt. Vintergäcken är t ex känd för att fröså sig flitigt och morgonstjärnan bildar snabbt rejäla mattor av blomster om man bara låter lökarna vara ifred.

Obs! Att ha lökväxter i gräsmattan kommer att påverka den. Förvänta dig inte att din gräsmatta omvandlas till en golfgreen bara för att du tar fram gräsklipparen på försommaren. Att plantera lökväxter i gräsmattan fungerar bäst för den odlare som tycker att det är okej att gräsmattan ser lite vildvuxen ut.

Plantera lökar i gräsmattan

krokus i gräsmatta

krokus i gräsmatta

De flesta lökar mår bäst av att planteras på hösten, men höstblommande lökar kommer förstås inte att blomma förrän nästa säsong om man planterar dem på hösten. Börja med att klippa gräsmattan med gräsklippare så gräset inte är så högt. Placera ut lökarna över gräsmattan så som du vill ha dem. Snyggast blir det oftast om man låter det se vildvuxet och slumpartat ut. Använd en spade för att skåra upp längs tre sidor av en rejäl grästuva och vik upp tuvan mot den fjärde sidan. Gör en eller flera gropar i jorden med spade eller med ett särskilt lökjärn. Se till att groparna blir tillräckligt djupa för löken. Placera lökarna i hålen med spetsen uppåt. Täck över lökarna med jord och vik tillbaka grästuvan. Tryck till ordentligt så att gräset sluter sig igen.

Om man ska sätta väldigt många lökar kan det vara värt att införskaffa en jordborr, eftersom det går mycket fortare att plantera med hjälp av jordborr jämfört med att vika upp grästuvor.

Kontinuerlig skötsel

På våren bör man inte ta fram gräsklipparen förrän lökväxternas gröna blad vissnat ned och gulnat. Under sommaren kan man klippa gräsmattan precis som vanligt. På hösten bör man sluta klippa relativt tidigt om man har höstblommande lökväxter i gräsmattan eftersom man annars riskerar att skada knoppanlagen så att det inte blir några blommor det året.

Att välja lökar

Vilka lökar du bör välja beror bland annat på hur jorden är och i vilken odlingszon i trädgård ligger. Utbudet av lökar är så rikt att det inte brukar vara några problem att hitta blommor man tycker är vackra oavsett var i landet man bor. Den som bor i zon VI kan t ex ta en titt på vårkrokus, vårstjärnor, påsklilja och den klassiska snödroppen. Även för den som bor ännu kallare finns det alternativ i handeln.