Krokus

Populärnamn: Krokus
Vetenskapligt namn: Crocus
Familj: Iridaceae
Typ av växt: Lökväxt

krokus

Beskrivning

Själva blomman är enkel hos krokusen, men färgerna är enastående. Det finns en lång rad olika färger att välja mellan, och krokusar kan vara både enfärgade, tvåfärgade och trefärgade. Det finns två huvudtyper: vilda arter och trädgårdshybrider. Krokusen är en av de klassiska svenska vårblommorna, men det finns också varianter som blommar under hösten. Tyvärr är många av dem betydligt känsligare än de vårblommande varianterna.

Storlek: 6-12 cm hög, 5-10 cm bred
Växtzon: I-IV
Blomsäsong: mars och april

Jord/läge

Krokusen är lättodlad men bör ges väldränerad jord. Om jorden i din trädgård är mycket våt kan du förbättra dräneringen genom att blanda ut den med en rejäl mängd kompost. Krokus ses ofta växa under lövträd precis vid lövsprickningen, och det är just denna typ av halvskugga som den mår allra bäst av. Full sol brukar också gå bra.

krokus blommor

Att sätta Krokus lök

Krokus brukar planteras i grupp för att se mer imponerande ut, så gräv en grop som har plats för så många lökar som du vill ha tillsammans. Gropen bör vara cirka 20 cm djup. Häll på kompost, benmjöl och några centimeter jord. Sätt varsamt ned lökarna med den spetsiga änden pekandes upp. Lämna cirka 5 cm mellan varje lök så krokusen har plats att utveckla sig. Täck över lökarna med jord och platta till.

Krokus Skötsel

Skydda krokusen mot frost genom att täcka över växtplatsen med täckbark. Täckbark kommer inte bara att påverka temperaturen utan också hjälpa till att hålla kvar fukt. Om gnagare ger sig på dina krokuslökar kan du täcka in krokusarna med en så kallad lökkorg, dvs ett hönsnät eller liknande som sitter som en bur kring lökarna och gör det svårare för gnagare att nå dem. Korgen måste tas bort under sen vinter eller tidig vår, annars kan lökarna inte växa till sig ordentligt.

Förökning

Bildar nya lökar vid sidan av de befintliga lökarna.  Det är också möjligt att föröka arten via frön men detta tar längre tid.  Om du vill få exakt samma blommor som moderplantan så kan du bara föröka med lökar då fröplantor kan se annorlunda ut.

Övrigt

Krokusar kommer tillbaka på samma ställer år efter år och är en av våra mest omtyckta vårblommor.

krokus i gräsmatta