Vilda rosor


Populärnamn: Vilda rosor
Vetenskapligt namn: Rosa
Familj: Rosaceae

Typ av växt: Vildros

Beskrivning: Det finns många olika arter av vildros från många olika delar av världen. Rosor korsar sig dessutom lätt med varandra på egen hand vilket leder till vilda hybrider. De vilda rosor man kan stöta på i Sverige är ofta resultatet av korsningar mellan många olika rosarter. Vilda rosor blommar normalt bara en gång varje sommar och bildar sedan nypon.

Storlek: 50 cm – 4 m hög, 75 cm – 2 m bred

Växtzon: I – VII

Blomsäsong: Vilda rosor blommar normalt en gång under sommaren.

Jord/läge: Vilda rosor mår inte bra i jord som dränerar dåligt. Man kan förbättra tung jord genom att blanda ut den med kompost innan plantering. Rikligast blomning får man i full sol men vildrosor kan växa i även på skuggiga platser.

Plantering: Man kan lätt föröka vilda rosor genom att gräva upp rotskott från en etablerad buske på hösten (efter att busken har fällt sina löv) och flytta dem till en ny växtplats. Låt så mycket jord som möjligt följa med rötterna till den nya platsen. Gräv en planteringsgrop där det finns gott om plats för rötterna. Lägg planteringsjord eller kompost på bottnen av gropen. Placera rosen i gropen och se till att den hamnar lite djupare än på sina förra växtplats. Fyll på med jord och vattna ordentligt. Gödsla inte nu, utan vänta tills det blir vår. På våren ger man den nyplanterade vildrosen långsamt verkande gödning. En nyplanterad vildros ska helst vattnas regelbundet under våren och försommaren, och senare under sommaren också om det är torka.

Skötsel: Vildrosor behöver inte särskilt mycket näring för att klara sig, men de gynnas av att få en liten portion långsamt verkande gödningsmedel under sommaren. Man ska aldrig gödsla senare än mitten av juli eftersom det kan skjuta upp plantans vintervila.

Beskäring: Om du tycker att det behövs kan du beskära vildrosen på våren, samtidigt som björkens löv spricker ut. Klipp bort döda och skadade grenar. Korta in grenar som är mycket långa och grova. Under sensommaren kan du skära bort rotskott som dyker upp långt från busken, såvida du inte är okej med att den utvecklas till ett rosensnår.

Övrigt: Vildrosor är mycket tåliga och de drabbas dessutom sällan av sjukdomar och skadedjur. Ibland angrips bladen av larver men plantan brukar kunna hantera det själv.

_________________________________________________________________________________

Rosor:
’Betty Prior’
Bourbonros
Buskrosor
Centifolieros
Damascenerrosor
’Edelweiss’
Engelska rosor
’The Fairy’
’Flammentanz’
Floribundarosor
Franska rosor
’Friesia’
Gammaldags rosor
’Golden Showers’
’Grand Hotel’
’Hansa’
’H.C. Andersen’
Honungsrosor
Höst damascenerrosor
’Ingrid Bergman’
Japansk klätterros
Jungfrurosor
Kinesisk gulros
Klätterrosor
Kordesiirosor
Kryprosor
Kyrkogårdsros
’Madame Plantier’
Mandarinrosor
Marktäckande rosor
Miniatyrrosor
Moderna rosor
Mossros
Myskroshybrider
’New Dawn’
’Peace’
Pimpinellrosor
Polyantharosor
Portlandros
Provinsrosor
’Queen Elizabeth’
Rabattrosor
Remontantrosor
’Rose Gaujard’
Renässansrosor
’Sexy Rexy’
’Rödhätte’
’Rumba’
’Stanwell Perpetual’
Stenros
’Super Star’
’Swany’
Tehybridros
’Troika’
Turkisk gulros
’Tuscany’
Vilda rosor
Vresros
’Westerland’
Äppelros

Beskära rosor

Populära Artiklar
 Syren
 Att göda
 Så frön
 Föröka växter
 Anlägga en rabatt
 Begonior
 Dahlia
 Freesia
 Gladiolus
 Hibiscus
 Iris
 Liljor
 Pelargon
 Rosor
 Solrosor
 Tulpaner
 Odla gurka
 Odla morötter
 Odla tomater
 Trädgårdsplanering