’Madame Plantier’ Ros

Populärnamn: ’Madame Plantier’
Vetenskapligt namn: Rosa X alba
Familj: Rosaceae

Typ av växt: Gammaldags ros

Beskrivning: ’Madame Plantier’ är en gammaldags ros som får gräddvita blommor. Blommorna sitter i täta grupper och varje enskild blomma blir drygt 5 cm i diameter. Bladen är ljusgröna och grenarna är nästan helt taggfria.

Storlek: 1,5 – 2,5 m hög, 1,2 – 1,5 m bred

Växtzon: I – V

Blomsäsong: ’Madame Plantier’ blommar mitt i sommaren.

Jord/läge: ’Madame Plantier’ vill har näringsrik jord, men den kräver inte lika mycket näring som de remonterande rosorna. Välj en växtplats där ’Madame Plantier’ får minst sex timmars full sol varje dag.

Plantering: Låt ’Madame Plantier’ stå i en hink vatten i 5-10 timmar innan planteringen. Skär bort rötter som är döda, skadade eller vridna. Gräv en halvmeter djup och bred grop. Blanda upp den urgrävda jorden med mull och kompostjord och använd en del av bladningen till att bygga en pyramid i gropen. Placera plantan ovanpå pyramiden så att rötterna sprids längs pyramidens sidor. Punkten där rötterna möter den gröna delen av plantan ska hamna ungefär en decimeter under marknivån. Fyll upp halva gropen med uppblandad jord och vattna ordentligt. När vattnet runnit undan, fyll på med jord hela vägen upp och tryck till.

Skötsel: ’Madame Plantier’ kan planteras på våren eller hösten. En höstplanterad planta får en tidigare start än en vårplanterad. På våren skär man bort döda och skadade grenar, samt grenar som blivit för långa. Under sommaren är det viktigt att se till att rosenbusken får tillräckligt med vatten. Om du tänker plantera på våren är det bra att redan på hösten förbättra jorden genom att blanda ut den med kompost och gräsklipp.

Beskäring: ’Madame Plantier’ kan formas genom att man beskär de nya, örtartade skotten.

Övrigt: Precis som många andra gammaldags rosor kan ’Madame Plantier’ få problem med svartfläckssjuka. Svartfläckssjuka är en svampsjukdom som är särskilt vanlig hos rosor som står så tätt att luften inte kan cirkulera ordentligt. Överdriven gödning med kväve kan också öka risken för svartfläckssjuka.