Pion


Populärnamn: Pion
Vetenskapligt namn: Paeonia

Familj: Paeoniaceae

Typ av växt: Perenn

Beskrivning: Pionen får imponerande stora blommor som kan vara enkla, halvfyllda eller fyllda. Det finns många olika färger och nyanser att välja mellan, t ex ljusrosa, cerise, röd, blåröd, vit och gulvit. Det finns även tvåfärgade varianter. De gröna bladen är tredelade och skiftar under hösten till en vacker röd färg.  

Storlek:  50-100 cm hög, 50-100 cm bred

Växtzon: I - VIII

Blomsäsong: Pionen blommar under försommaren.

Jord/läge: Pioner trivs bäst i något alkalisk jord men även andra sorters jord brukar gå bra. Man kan höja pH-värdet med hjälp av kalk. Det är viktigt att jorden dränerar väl. Den idealiska växtplatsen för en pion är där den får full sol under hela dagen med undantag för eftermiddagen då den skuggas. Full sol brukar också fungera bra, men den starka eftermiddagssolen kan bleka blommans färg.

Skötsel: Höga pioner med tunga blommor böjer sig lätt och kan lägga sig på marken om man inte binder upp dem. Bäst är att binda upp dem redan under senvåren innan blommorna hunnit bli så tunga. På hösten bör ge sin pion en skyddande vintertäckning bestående av något organiskt material. Undvik löv eftersom de ökar risken för svampproblem. På våren tar man bort vintertäckningen så att skotten kan komma upp utan problem, men låter täckningen ligga kvar kring plantan. Tillför gärna en omgång kompost också. Kogödsel och andra typer av kväverik gödsel kan bara användas i mycket begränsad mängd eftersom kvävet kan bränna pionens rötter.

Förökning: Etablerade pioner bör grävas upp och delas vart tionde år. Gräv upp plantan under hösten och använd en ren, vass kniv för att skära rötterna i bitar. Se till att varje bit får minst 3-5 ”ögon”. Plantera.

Övrigt: Pionen är en mycket uppskattad blomma i Kina. Den heter mǔ dān, men kallas vanligen för fuguihua vilket betyder ungefär ”rikedomens och ärans blomma”. Den är en viktig symbol i kinesisk konst och i början av 1900-talet blev den utsedd till Kinas officiella blomma av den då härskande Qingdynastin.

_________________________________________________________________________________

Perenner
Akleja
Aklejruta
Alunrot
Astilbe
Blåklocka
Blåsippa
Bolltistel
Brittsommaraster
Brudslöja
Brunört
Fackelblomster
Fingerborgsblomma
Fingerört
Flerårig pipört
Flerårig lobelia
Flicköga
Förgätmigej
Funkia
Gentiana
Gullris
Hjärtbegonia
Höstanemon
Höstaster
Höstflox
Höstöga
Incarvillea
Japansk lykta
Japanskt gräs
Jättedaggkåpa
Jätteprästkrage
Jättevallmo
Julros
Krissla
Kungsljus
Lammöron
Lavendel
Lin
Löjtnantshjärta
Luktaster
Lungört
Lupin
Perenn malva
Martorn
Mattram
Moses brinnande
buske

Mossflox
Näckros
Nattljus
Näva
Nejlika
Nejlikrot
Nunneört
Ormbunke
Ormrot
Påfågelsblomster
Pion
Plister
Praktbinka
Praktklocka
Praktstenört
Revsuga
Riddarsporre
Rodgersia
Röllika
Rosenkrage
Rosenstav
Rudbeckia
Sedum
Silverax
Silverek
Sköldpaddsört
Sommarmalva
Sommarslöja
Starr
Stjärnflocka
Stockros
Tremastarblomma
Trift
Vädd
Vårkrage
Verbena
Veronika
Vinteriberis
Viol
Viva
Älggräs

Dela perenner