Mejram


Populärnamn: Mejram
Vetenskapligt namn: Origanum majorana
Familj: Lamiaceae

Typ av växt: Kryddväxt

Beskrivning: Mejram är en buske från Indien, men i Sverige klarar den sällan vintern utan blir ettårig. Bladen är små, gröna och ludna. Mejram är nära släkt med kungsmyntan, Origanum vulgare, som växter vild över hela Europa. 

Storlek: Höjd 20-50 cm, bredd 15-20 cm

Växtzon: Alla zoner
 
Användning: Hos mejram är det framförallt de färska bladen som används i köket, men det går att använda både blommor och frön också. Eftersom mejram har en så mild smak ska man inte tillsätta den för tidigt i matlagningen eftersom den då kan försvinna innan rätten är färdig. Var inte rädd att låta hela blommande grenar av mejram koka med mot slutet när du gör soppor, såser, grytor och liknande istället för att bara använda bladen. I Sverige används mejram (och då vanligen bara bladen) framförallt i ärtsoppa. Mejramolja kan användas både i köket och vid tillverkningen av väldoftande produkter såsom tvålar och parfym. Man kan göra sin egen kryddade olja och vinäger med hjälp av mejram, och använda det för att t ex smaksätta sallader och potatisrätter.

Jord/läge: Mejram mår bäst på en växtplats som är både varm och får full sol. En upphöjd bädd rekommenderas. Jorden ska vara lucker och väldränerad, och helst innehålla mycket näring.  

Skötsel: Svampsjukdomar hos mejram är vanligen orsakade av att jorden är för kompakt och fuktig. Skörda direkt, och välj en bättre växtplats nästa gång eller förbättra jorden. Det är också viktigt att se till att blad inte kommer i kontakt med jorden, särskilt inte när det är lite kallt ute.

Förökning: Frösådd. Mejram är inte bra på att konkurrera med ogräs så man måste vinnlägga som att den jord man sår i är ogräsfri. Förkultivera gärna fröna inomhus.  

Övrigt: Mejram fördes till Sverige av munkar under medeltiden.

_________________________________________________________________________________

Kryddväxter
  Basilika
  Citronmeliss
  Dill
  Dragon
  Fänkål
  Gräslök
  Isop
  Kummin
  Kyndel
  Libbsticka
  Malört
  Åbrodd
  Mejram
  Mynta
  Oregano
  Pepparrot
  Persilja
  Rosmarin
  Salvia
  Timjan


  Anlägga en
kryddträdgård

Populära Artiklar
 Syren
 Att göda
 Så frön
 Föröka växter
 Anlägga en rabatt
 Begonior
 Dahlia
 Freesia
 Gladiolus
 Hibiscus
 Iris
 Liljor
 Pelargon
 Rosor
 Solrosor
 Tulpaner
 Odla gurka
 Odla morötter
 Odla tomater
 Trädgårdsplanering