Trollhassel


Populärnamn: Trollhassel
Vetenskapligt namn: Hamamelis spp.
Familj: Hamamelidaceae

Typ av växt: Buske

Beskrivning: Trollhasseln blommar normalt på bar kvist med härligt doftande blommor. Busken blommar tidigt, under senvinter eller tidig vår. Blommorna har långsmala kronblad som sitter samlade i små grupper. Det finns flera olika sorters trollhassel att välja mellan, t ex japansk trollhassel (Hamamelis japonica) som får mörkgula blommor och kinesisk trollhassel (Hamamelis mollis) som får guldgula blommor. Det finns även hybrider i handeln som erbjuder allt från röda och orangea blomster till extremt vackra höstfärger. 

Storlek: 3-4 meter hög, 2,5-4,5 meter bred (Kan dock bli 10 meter hög under gynnsamma förhållanden.)

Växtzon: I – II (III)

Blomsäsong: januari – april

Jord/läge: Om man vill odla trollhassel är det viktigt att ge den ideal jordmån. Jorden ska vara sur och rik på humusämnen samtidigt som den är näringsrik och innehåller mycket sand. När det gäller sol är trollhasseln inte lika krävande och både full sol och halvskugga fungerar bra. Däremot är busken vindkänslig och mår bäst i en skyddad del av trädgården.

Plantering: Trollhassel planteras under hösten. Vänta tills bladen fällts eller åtminstone blivit gula. Frigör de eventuella rötter som växer på utsidan av trollhasselns rotklump. Gräv en grop som är tre gånger så bred som rotklumpen. Förbättra jorden så att den uppfyller de ovan nämnda kraven, t ex genom att blanda i mer kompost och sand. Använd den förbättrade jorden för att fylla ut gropen och vattna ordentligt. Se till att busken står stabilt. Täck över växtplatsen med ett 10 cm djupt lager av lövkompost, täckbark eller liknande. Utan täcke kan busken torka ut eller skadas av frost.

Skötsel: Torrhasseln måste vattnas under torra sommarperioder. I Sverige brukar trollhasseln hålla sig så liten att den inte behöver beskäras. Om du har en äldre trollhassel och behöver gallra ut grenar bör du göra det under vintern. På våren bör man kontrollera att täcket över växtplatsen är i god kondition och förbättra det eller byta ut det om det behövs. Trollhassel måste inte bara skyddas mot frost, uttorkning under vår och sommar är minst lika farligt.  

Övrigt: Trollhasseln får ljuvligt doftande blommor och det är därför trevligt att plantera den nära ett fönster.

_________________________________________________________________________________

Buskar
Benved
Berberis
Blommande rosenkvitten
Buskpion
Buxbom
Deutzia
En
Fjärilsbuske
Forsythia
Hägg
Hängmispel
Hassel
Azalea
Hyperikum
Järnek
Kornell
Liguster
Magnoliahybrider
Mahonia
Ölandstok
Olvon
Oxbär
Oxel
Paradisbuske
Pärlbuske
Perukbuske
Praktmagnolia
Praktspirea
Prakttry
Prydnadsapel
Prydnadskörsbär
Rhododendron
Rosenspirea
Sälg
Schersmin
Sibirisk ärtbuske
Snöbär
Sumak
Syren
Syrenhortensia
Trollhassel
Tuja
Vidjehortensia
Vitblommande spirea

Föröka buskar
Figurklippa buskar
 

Populära Artiklar
 Syren
 Att göda
 Så frön
 Föröka växter
 Anlägga en rabatt
 Begonior
 Dahlia
 Freesia
 Gladiolus
 Hibiscus
 Iris
 Liljor
 Pelargon
 Rosor
 Solrosor
 Tulpaner
 Odla gurka
 Odla morötter
 Odla tomater
 Trädgårdsplanering