Rhododendron


rhododendron

Populärnamn: Rhododendron
Vetenskapligt namn: Rhododendron
Familj: Ericaceae


Typ av växt: Buske

Beskrivning: Rhododendron är en oerhört omtyckt växt och det finns idag flera hundra arter och sorter att välja mellan i handeln. Gemensamt för dem alla är att de har spetsiga blomknoppar samt att blommorna sitter i klungor. Det finns en lång rad olika färger att välja mellan, allt från brandgult och rött till vitt och lavendelblått.

Storlek: 60-200 cm hög, 60-150 cm bred

Växtzon: I – IV (V)

Blomsäsong: Rhododendron blommar från vår till tidig sommar.

Jord/läge: Rhododendron vill ha humusrik, väldränerad jord där pH-värdet är lågt (=sur jord). Rötterna mår bäst i fuktig jord, men det innebär inte att de ska stå i blöta eftersom det hämmar tillväxten. Västliga och nordvästliga lägen rekommenderas. De flesta sorters rhododendron bör placeras där de får lätt skugga eller svagt solljus, men om du väljer en småvuxen sort är full sol bättre.

Plantering: Ny buskar planteras under våren. Gräv en 75 cm djup och 50 cm bred grop och placera ut ett några centimeter tjock lager av täckbark över bottnen. Fyll på med barkmull så att busken hamnar tämligen grunt eftersom rhododendron inte får så djupa rötter. Fyll ut med kompostjord kring rotklumpen och tryck till så växten står stadigt. Vattna. Skydda växtplatsen med ett 5 cm tjockt lager täckbark.
 
Skötsel: Vattna ordentligt under våren. Våren är rätt årstid för att föryngringsbeskära gamla buskar som blivit för glesa. Om man efter blomningen plockar bort alla överblommade blommor och vissna växtdelar blommar busken rikligare nästan säsong. Om man vill formbeskära sin rhododendron bör man göra det så snart växten blommat över eftersom rhododendron blommar på fjolårsskotten. Under torra höstar bör man vattna tills marken fryser. Täck över växtplatsen med ett rejält lager vissna löv för att skydda mot vinterkylan.

Normalt räcker det att ge rhododendronbusken lövkompost. Det finns även särskild rhododendrongödsel att köpa som kan ges efter blomningen.

Övrigt: Om blommorna på din rhododendron bara slår ut vartannat år kan du lösa det genom att på hösten gallra bland tätt sittande blomknoppar.

_________________________________________________________________________________

Buskar
Benved
Berberis
Blommande rosenkvitten
Buskpion
Buxbom
Deutzia
En
Fjärilsbuske
Forsythia
Hägg
Hängmispel
Hassel
Azalea
Hyperikum
Järnek
Kornell
Liguster
Magnoliahybrider
Mahonia
Ölandstok
Olvon
Oxbär
Oxel
Paradisbuske
Pärlbuske
Perukbuske
Praktmagnolia
Praktspirea
Prakttry
Prydnadsapel
Prydnadskörsbär
Rhododendron
Rosenspirea
Sälg
Schersmin
Sibirisk ärtbuske
Snöbär
Sumak
Syren
Syrenhortensia
Trollhassel
Tuja
Vidjehortensia
Vitblommande spirea

Föröka buskar
Figurklippa buskar
 

Populära Artiklar
 Syren
 Att göda
 Så frön
 Föröka växter
 Anlägga en rabatt
 Begonior
 Dahlia
 Freesia
 Gladiolus
 Hibiscus
 Iris
 Liljor
 Pelargon
 Rosor
 Solrosor
 Tulpaner
 Odla gurka
 Odla morötter
 Odla tomater
 Trädgårdsplanering