Mahonia


Populärnamn:  Mahonia
Vetenskapligt namn: Mahonia spp.
Familj: Berberidaceae
 

Typ av växt: Buske

Beskrivning: Mahonian har stora blanka blad som sitter kvar året runt. Bladen har vågiga kanter och påminner lite om järneksblad. På hösten blir bladen röda och purpurfärgade. Mahonian är alltså en mycket dekorativ buske året runt vilket gjort den till en populär trädgårdsväxt. Blommorna är något klockformade och sitter på stora blomställningar. Färgen är gul och de doftar gott av honung. Under hösten kommer små bär som liknar druvor och är mycket älskade av fåglarna. I Sverige hålls flera olika arter av mahonia. Den vanligaste är Mahonia aquifolium som får bronsfärgade blad på våren. Om man bor i zon I kan man odla japansk mahonia, Mahonia japonica. Den här mahonian blir en 150 cm hög buske där grenarna är nästan helt lodräta och pryds av kransställda blad. Till och med i zon I behöver den här mahonian skyddas med granris eller liknande under vintern.    

Storlek: 30-120 cm hög, 90-150 cm bred

Växtzon: I – II (IV)

Blomsäsong: april och maj

Jord/läge: Mahonia mår bäst i jord som är neutral eller svagt sur. Man kan använda ogödslad okalkad torv för att göra jorden surare. Det är viktigt att jorden dränerar väl och inte är hårt packad. Under sommaren är halvskugga bäst, men full sol kan gå bra. Under vintern bör den få skugga. En vindskyddad plats rekommenderas eftersom vårvindar kan torka ut bladen och ge dem bruna fläckar, särskilt när vårsolen är stark.

Plantering: Mahonia planteras på våren. Gräv ett hål som är dubbelt så brett som mahonians rotklump. Blanda ut jorden med kompost. Placera plantan så att de översta rötterna hamnar precis under markytan. Fyll på med kompost och jord och tryck till så plantan står stadigt. Vattna rejält. Täck över med bark som hjälper hålla jorden fuktig.

Skötsel: Om man vill hålla sin mahonia låg och marktäckande kan man beskära den rejält under den tidiga våren, ned till 25 centimeter. I annat fall räcker det med att ta bort fula blad på våren och låta resten av busken vara ifred. En nyplanterad mahonia behöver hållas fuktig tills den hunnit etablera sig så frekvent vattning är viktigt.

Övrigt: Det finns många sorters mahonia som passar bra som undervegetation till andra buskar och träd.

_________________________________________________________________________________

Buskar
Benved
Berberis
Blommande rosenkvitten
Buskpion
Buxbom
Deutzia
En
Fjärilsbuske
Forsythia
Hägg
Hängmispel
Hassel
Azalea
Hyperikum
Järnek
Kornell
Liguster
Magnoliahybrider
Mahonia
Ölandstok
Olvon
Oxbär
Oxel
Paradisbuske
Pärlbuske
Perukbuske
Praktmagnolia
Praktspirea
Prakttry
Prydnadsapel
Prydnadskörsbär
Rhododendron
Rosenspirea
Sälg
Schersmin
Sibirisk ärtbuske
Snöbär
Sumak
Syren
Syrenhortensia
Trollhassel
Tuja
Vidjehortensia
Vitblommande spirea

Föröka buskar
Figurklippa buskar
 

Populära Artiklar
 Syren
 Att göda
 Så frön
 Föröka växter
 Anlägga en rabatt
 Begonior
 Dahlia
 Freesia
 Gladiolus
 Hibiscus
 Iris
 Liljor
 Pelargon
 Rosor
 Solrosor
 Tulpaner
 Odla gurka
 Odla morötter
 Odla tomater
 Trädgårdsplanering