Hyperikum


Populärnamn: Hyperikum
Vetenskapligt namn: Hypericum spp.
Familj: Clusiaceae

Typ av växt: Buske

Beskrivning: Det finns flera olika sorters hyperikum att välja mellan, men alla blommar med lysande gula blommor. Om man vill ha en hyperikum med mycket stora blommor kan man t ex välja Hypericum ’Hidcote’ som blir en meterhög rund buske med mörkgula blommor. Om man föredrar en liten halvbuske kan man istället välja Hypericum calycinum, prakthyperikum, eftersom den sällan blir högre än 30 cm. Den är en bra marktäckare som sprider sig snabbt. En av de mest välkända medlemmarna i släktet Hypericum är Hypericum perforatum som på svenska heter äkta johannesört. Den blir ungefär en halvmeter hög och får små gula blommor. Äkta johannesört växer vild i Sverige i zon I – IV.  

Storlek: 30-150 cm hög, 50-150 cm bred

Växtzon: I – II (III)

Blomsäsong: juli – oktober

Jord/läge: Näringsrik och väldränerad jord rekommenderas. Hyperikum kan hantera kortare torka, men långdragna torrperioder är inte bra för den. Full sol rekommenderas om man vill ha riktigt riklig blomning, men växten klarar sig även i lätt skugga.

Plantering: Hyperikum kan planteras på våren så snart risken för frost är över. Gräv en grop som är tre gånger så bred som rotklumpen. Blanda ut den uppgrävda jorden med kompost. Placera klumpen i gropen så att den översta delen hamnar ni nivå med jordytan. Fyll på med den kompostblandade jorden och platta till jorden. Försäkra dig om att hyperikumen står stadigt. Vattna ordentligt och skydda växtplatsen med något täckande material, t ex täckbark, eftersom det hjälper jorden att hålla kvar fukten.
Hyperikum kan förökas genom rotade stamsticklingar. Var försiktig när du gräver upp de små rotade stambitarna så att du inte skadar moderväxten. Rotade stambitar ska planteras på sin nya växtplats direkt.

Skötsel: På våren skär man bort delar av växten som skadads eller dött under vintern. Under längre perioder av torka är det viktigt att då och då vattna din hyperikum ordentligt så att vattnet når ned till de nedersta rötterna.

Övrigt: En hyperikum som blivit brun kan föryngras och bli fin igen om man klipper ned den till cirka 15 cm höjd under våren.

_________________________________________________________________________________

Buskar
Benved
Berberis
Blommande rosenkvitten
Buskpion
Buxbom
Deutzia
En
Fjärilsbuske
Forsythia
Hägg
Hängmispel
Hassel
Azalea
Hyperikum
Järnek
Kornell
Liguster
Magnoliahybrider
Mahonia
Ölandstok
Olvon
Oxbär
Oxel
Paradisbuske
Pärlbuske
Perukbuske
Praktmagnolia
Praktspirea
Prakttry
Prydnadsapel
Prydnadskörsbär
Rhododendron
Rosenspirea
Sälg
Schersmin
Sibirisk ärtbuske
Snöbär
Sumak
Syren
Syrenhortensia
Trollhassel
Tuja
Vidjehortensia
Vitblommande spirea

Föröka buskar
Figurklippa buskar
 

Populära Artiklar
 Syren
 Att göda
 Så frön
 Föröka växter
 Anlägga en rabatt
 Begonior
 Dahlia
 Freesia
 Gladiolus
 Hibiscus
 Iris
 Liljor
 Pelargon
 Rosor
 Solrosor
 Tulpaner
 Odla gurka
 Odla morötter
 Odla tomater
 Trädgårdsplanering