Binda upp höga blommorsolros
Solroser växer sig höga och
kan behöva bindas upp.


Bästa sättet att binda upp en blomma varierar. Om du har en låg plantan kan det räcka att använda korta blompinnar eller smågrenar som sticks ned en bit i jorden och fungerar som stöd. När det gäller större växter kan man behöva slå ned störar i marken och binda upp växten mot dem. Kör helst ned störarna i jorden innan eller i samband med plantering, annars riskerar man att skada rötterna.

Klätterväxter och klängväxter vill ha något att stödja sig mot, t ex en vägg eller spaljé. Vissa klättrar bra på egen hand medan andra behöver ledas in i spaljé eller till och med bindas upp. Exakt hur man väljer att binda upp den här typen av växter beror mycket på vilken stil man föredrar i trädgården, prydligt och rakt eller mer fritt och vildvuxet.

Smala upprätta plantor tycker ofta om att få smala metallringar kring bladen så att de slipper bindas upp. I blomsterhandeln kan man köpa metallringar som sitter på en metallpinne som körs ned i jorden. Om dina plantor är lite buskigare kan det passa bättre med vidare burliknande metallkonstruktioner.

Gör alltid stora rymliga öglor så att grenen inte riskerar att strypas när den växer sig grövre. Det är också viktigt att välja snören och band som inte skär in eller skadar växten på något annat vis. För vissa plantor är det bäst att köpa band som kan töja sig.

I början kan stöden se ganska fula ut, men ofta tar växten över och snart ser man knappt stöden längre. Om man ändå irriteras av stöden kan man anstränga sig för att välja så fina stöd som möjligt, antingen sådana som smälter in så bra som möjligt eller tvärt om sådana som designats för att sticka ut och vara en prydnad i sig. Naturliga material som bambu kan ofta bli mycket stiligt.

_________________________________________________________________________________

Populära artiklar:
(För mer artiklar besök
våra olika avdelningar i
top menyn.
)
  Härda växter
  Välja växter
  Testa din jord
  Nyttiga insekter
  Naturgödsel
  Konstgödsel
  Locka fåglar
  Ogräsbekämpning
  Föröka liljor
 Binda upp
höga växter

 Robotklippare
  vindskydd
  Kompostering
  Rotsticklingar

Populära Artiklar
 Syren
 Att göda
 Så frön
 Föröka växter
 Anlägga en rabatt
 Begonior
 Dahlia
 Freesia
 Gladiolus
 Hibiscus
 Iris
 Liljor
 Pelargon
 Rosor
 Solrosor
 Tulpaner
 Odla gurka
 Odla morötter
 Odla tomater
 Trädgårdsplanering